Gert-Jan Segers: “Vrijheid is een groot goed, maar er is geen vrijheid voor de mensen die vrijheid om zeep helpen” 

Dat de oorlog in Oekraïne economische gevolgen heeft, staat vast. Maar als dat de prijs voor vrijheid is, moeten we bereid zijn die met zijn allen te betalen. Dat zei premier Mark Rutte vandaag in een verklaring voorafgaand aan het Oekraïnedebat in de Tweede Kamer. ChristenUnie partijleider Gert-Jan Segers is het eens met Rutte en vindt dat we Rusland maximaal moeten isoleren. Bij Op1 bespreekt hij het debat samen met politiek verslaggever Joost Vullings.

“Wij hebben nooit bezuinigd op Defensie.” Gert-Jan Segers wil dat er niet meer bezuinigd wordt op Defensie en is blij dat er nu meer geld richting ons leger gaat. “Wij zijn niet in staat ons eigen continent te verdedigen. Dat is een pijnlijke gewaarwording”, aldus de fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Joodse financiering
Verschillende fracties willen onderzoek naar de financiering van Forum voor Democratie. Thierry Baudet reageerde met een tweet waarin hij verkondigde dan ook een onderzoek te willen zien naar Amerikaanse, joodse en Chinese financiering van media, politiek en universiteit. “Als wij zeggen dat er geen financiering van buiten de Europese Unie mag plaatsvinden richting de politiek, dan geldt dat voor iedereen.” Maar de referentie aan de joodse financiering schoot bij de leider van de ChristenUnie in het verkeerde keelgat. “Het is echt heel curieus. Het is bruin, buitengewoon kwalijk en een ranzige suggestie. Die suggestie vind ik een antisemitische.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De oud-directeur van de militaire inlichtingendienst Pieter Cobelens is het eens met Segers en vindt dat de boeken open moeten. “Als we vinden dat Europa in een minifase van oorlog is, moet je overwegen sommige wetten daarop aan te passen. Er worden moties aangenomen over dingen als afluisteren en aankoopprocedures en daar hoort dit ook bij.” Volgens Cobelens zit wat Baudet doet dichtbij verraad. “We gaan het dadelijk over nepnieuws hebben, maar voor dit soort dingen werden mensen in oorlogstijd opgehangen en geëxecuteerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ongehoord Nederland
Niet alleen Thierry Baudet staat zwaar onderdruk. Ook de actualiteitenrubriek van Ongehoord Nederland, die op de publieke omroep wordt uitgezonden, kan op veel kritiek rekenen. De rubriek zendt bijvoorbeeld promotie van de Russische president Vladimir Poetin uit. Volgens Gert-Jan Segers moet er dan ook gekeken worden of programma’s als deze wel uitgezonden moeten worden. “Vrijheid is een groot goed, maar er is geen vrijheid voor de mensen die vrijheid om zeep helpen.”

Nepnieuws
Volgens de leider van de ChristenUnie zal er in de toekomst kritischer worden gekeken naar wat de NPO uitzendt. “In het coalitieakkoord staat dat we de criteria voor wat publieke omroepen mogen uitzenden gaan aanscherpen. Dat gaan we binnen een jaar doen en wat mij betreft wordt er dan bijvoorbeeld ook gekeken of er nepnieuws wordt gedeeld.” Nepnieuwsexpert Rudy Bouma wil daar wel een kanttekening bij plaatsen. “Dat Ongehoord Nederland Poetins standpunten verdedigt, moet wat mij betreft kunnen, dat is geen nepnieuws. Als het feitelijk onjuist is, is het een ander verhaal. Maar als iemand een hele rare mening heeft, waar veel mensen het niet mee eens zijn, is dat geen nepnieuws.”

Ultieme consequentie
Kort samengevat: op het moment dat er door welke media dan ook nepnieuws wordt gepubliceerd, gefinancierd met publiek geld, dan kan dat het einde van zo’n omroep betekenen? “Je moet heel voorzichtig zijn met politici die gaan beoordelen of een omroep wel of niet bevalt. Vrijheid is een groot goed, ook voor mensen met opvattingen die haaks op de jouwe staan. Maar als het echt over de grens van de democratische rechtstaat gaat, dan vind ik dat de ultieme consequentie moet zijn, dat er voor die omroep geen plaats is”, aldus Gert-Jan Segers.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen