Rudy Bouma weet hoe je fake nieuws in een oorlog herkent: “Het is een compleet gefabriceerd beeld.”

Censuur en propaganda zijn belangrijke aanvalswapens van Vladimir Poetin. Op de Russische staatstelevisie zijn woorden als ‘oorlog’ verboden en wordt de mensen verteld dat Rusland op ‘vredesmissie’ in Oekraïne is. Maar hoe herken en bestrijd je desinformatie in een oorlog? Dat bespreken we vanavond in Op1 met Nieuwsuur journalist Rudy Bouma en Anastasia Gaasenbeek, die haar Russische vrienden voorziet van ‘echt’ nieuws.

“Oekraïense defensie tweette over het neerhalen van een Russische straaljager. Het is een compleet gefabriceerd beeld.” Journalist Rudy Bouma weet hoe je fake nieuws in een oorlog herkent en bestrijdt.  “Het lijkt heel echt, je hoort ook Oekraïense stemmen, maar het komt uit een simulatiespel. Een spel waarin je zelf situaties kan creëren. Degene die het gemaakt heeft, heeft dat ook gewoon toegegeven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rudy Bouma en Anastasia Gaasenbeek terug.

 

Vergelijkbare artikelen