Komt er een fusie tussen PvdA en Groenlinks? “Eerst het gesprek met de leden voeren”

Attje Kuiken is de nieuwe politiek leider van de PvdA. Ze zegt zichzelf zeker niet als ‘tussenpaus’ te zien. Wat zijn haar plannen voor de komende jaren? Komt er een fusie tussen PvdA en Groenlinks?

De nieuwe politiek leider van de PvdA is heet Attje Kuiken. De kersvers fractievoorzitter werd door mede Kamerleden gekozen boven partijgenoot Henk Nijboer. De komende periode wil Kuiken zich inzetten om ongelijkheid tegen te gaan. “Het thema is al actueel sinds ik jong was. De inflatie is enorm hoog, dat betekent eigenlijk gewoon dat we steeds meer gaan betalen voor onze boodschappen en energie. Dat kost ons gigantisch veel extra. Het is echt mega.”

Rondkomen lukt niet meer

Door de hoge inflatie kunnen steeds minder mensen rondkomen van een normale baan. Iets wat de nieuwe fractievoorzitter heel raar vindt. Kuiken vindt niet dat we dit soort zaken allemaal maar accepteren in ons land en wil daar verandering in. “Ik denkt dat we er wat aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door de energieprijzen te compenseren, de huren te bevriezen of door met een heel groot ‘brood op de plank’ pakket te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Een ander belangrijk punt op de agenda is een mogelijke fusie tussen PvdA en GroenLinks. Met de komende voorjaarsnota zou het kabinet zomaar over rechts kunnen gaan. Dat wil Kuiken koste wat het kost voorkomen. “Daarom is het belangrijk om met de progressieve partijen samen te werken”, aldus de nieuwe fractievoorzitter.

Komt er een fusie tussen PvdA en Groenlinks?

Over hoe uitgebreid die samenwerking eruit moet gaan zien, is volgens Kuiken de vraag. Het is iets waar goed over nagedacht moet worden. “Je wilt met elkaar samen bepalen hoe je de samenwerking precies gaat voortzetten. Wil je samen één partij vormen of wil je dat niet? Dat is iets waar goed over nagedacht moet worden en iets waarover ik het gesprek met de leden aan wil gaan.”

Kuiken vindt dat het gesprek over een mogelijke fusie tussen de PvdA en GroenLinks nog veel te weinig met de leden gevoerd is. “Dat hebben we nog helemaal niet gedaan. Wat zijn eigenlijk onze gezamelijke waarden? hoe willen we de ongelijkheid bestrijden? En hoe kunnen we het klimaat helpen en dat tegelijkertijd betaalbaar houden? Over dat soort kwesties wil ik met de leden praten. We moeten op de inhoud het gesprek aangaan.”

Leden koesteren

De leden van de PvdA mogen volgens Attje Kuiken niet over het hoofd gezien worden. “We zijn een ledenpartij, met meer dan 40.000 leden. Die wil ik serieus nemen door het gesprek met ze aan te gaan. Dat gaan we de komende tijd doen.” Pas daarna is het voor Kuiken mogelijk om een definitief oordeel te vormen. “Ik ga het in die volgorde doen. Ik snap dat veel partijen dat een beetje gek vinden, maar ik ben trots op onze leden en die wil ik koesteren”, aldus de kersvers fractievoorzitter.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Attje Kuiken terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen