Attje Kuiken is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA

Het was weer een bevlogen politieke week. Attje Kuiken is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA, bij D66 werd fout op fout gestapeld rond het grensoverschrijdend gedrag binnen de partij en achter de schermen is druk onderhandeld over de zogenoemde voorjaarsnota. Bij Op1 bespreken we de week met politiek journalisten Thomas van Groningen, Marleen de Rooy, Peter Kee en Sophie van Leeuwen en met presentatrice Catherine Keyl.

Attje Kuiken is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA. Iets wat politiek commentator Peter Kee niet had zien aankomen. Hij verloor er zelfs een weddenschap met zijn collega Thijs Broer om. “Ik dacht dat ze helemaal niet mee zou doen. Kuiken liep de hele week op normale schoentjes, nou als ze iets van plan is dan heeft Attje enorme hakken aan.”

Gijs van Dijk

Tegelijkertijd loopt er nog een onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag rond PvdA’er Gijs van Dijk. Nu Kuiken is aangesteld als fractievoorzitter trekken drie vrouwen zich terug uit het onderzoek. Ze hebben er geen vertrouwen meer in. Peter Kee begrijpt daar niks van. “Het is echt een bizarre opstelling. Er is een onafhankelijk onderzoek, dus Attje Kuiken kan zich daar helemaal niet mee bemoeien. Het is echt een rare opstelling.”

Er is nu één stoel vrij in de Tweede Kamer namens de PvdA. Gijs van Dijk zou op die stoel kunnen gaan zitten. Peter Kee: “Hij heeft 28 dagen bedenktijd en hij wil ook zelf dat onderzoek afwachten. Hij is er bij gebaat dat het onderzoek wordt afgerond binnen de bedenktijd. Deze dames denken misschien ‘laten we even wachten.'” Politiek verslaggever Thomas van Groningen sluit zich bij de woorden van Kee aan. “Het is een truc om hem uit de Tweede Kamer te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag beleefde een minder vrolijke week. D66 ligt onder vuur nadat de partij beschuldigd wordt van het achterhouden van informatie rond het onderzoek naar Frans van Drimmelen. Daar komt bij dat Kaag er slecht uitzag in interviews. Ze zei zelf door een jetlag, maar Catherine Keyl gelooft daar niks van. “Dat heeft Rutte toch ook? En die heeft nooit ergens last van.”

Keyl is dan ook teleurgesteld in Sigrid Kaag. Ze vertelt waarom ze meer had verwacht van de partijleider van D66. ““Ik dacht dat wanneer vrouwen aan de macht zouden komen, het allemaal anders zou worden, maar er verandert geen bal. Ze zegt dat ze wil dat vrouwen iedereen zich kan melden. Nou al was ik honderd keer misbruikt, met zo’n leider zou ik het niet meer melden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voorjaarsnota

Dan was er ook nog de voorjaarsnota. Daar is afgelopen week achter de schermen hard over onderhandeld. Volgens Politiek verslaggever Marleen de Rooy is het bizar dat het kabinet nu al miljarden tekort komt. “Vier maanden geleden hadden we een coalitieakkoord en nu ziet de wereld er zo anders uit dat er 10 tot 15 miljard gevonden moet worden.”

Kijk hier het hele gesprek over de politieke week terug.

Vergelijkbare artikelen