Crisis bij D66 door verzwijgen van grensoverschrijdend gedrag

Afgelopen zaterdag kwam de Volkskrant met het bericht dat D66 grensoverschrijdend gedrag door een prominent partijlid verzwijgt. In een open brief aan het partijbestuur en partijleider Kaag vragen inmiddels bijna 500 D66’ers om opheldering. Wat wist Sigrid Kaag? Aan tafel politiek verslaggever Thomas van Groningen, D66-lid Simone Filippini en communicatiestrateeg Jan Willem Wits, die vindt dat de partij het niet handig aanpakt. 

Crisis

Thomas van Groningen ziet D66 worstelen met een rapport over grensoverschrijdend gedrag dat vorig jaar uitgekomen is. Daaruit werd door partijleider Kaag geconcludeerd dat er geen sprake was van een structureel onveilige omgeving binnen D66. Echter werd er een bijlage van het rapport achtergehouden waarin blijkt dat er wel degelijk sprake was van grensoverschrijdend gedraag door een prominent lid. ”Toen ik vandaag ging rondkijken, bleek wel dat de partij in crisis is. We weten nu dankzij de Volkskrant dat er wel sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Stalking bijvoorbeeld, in 2015 en 2016. Dat wist de partijtop.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Open brief

Oud-voorzitter van D66 Dordrecht Simone Filippini is één van de honderden D66’ers die de open brief aan het partijbestuur van D66 ondertekend heeft. ”Ik begrijp heel erg goed hoe pijnlijk het is voor slachtoffers om hiermee geconfronteerd te worden. Het kan gewoon niet waar zijn dat wij in Nederland mensen hebben die denken dat dit acceptabel is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Slechte communicatie

Communicatiestrateeg Jan Willem Wits vindt dat D66 de situatie niet goed aanpakt. ”Op het moment dat je niet duidelijk aan de kant van het slachtoffer gaat staan, dan ga je dus aan de daderkant staan. En dan heb je als organisatie een probleem.” Ook benoemt Wits dat het schort aan het tonen van empathie en het nemen van verantwoordelijkheid.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen, Simone Filippini en Jan Willem Wits terug. 

Vergelijkbare artikelen