Sylvana Simons: “Grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik en machtsmisbruik gebeuren overal”

De onthullingen van seksueel misbruik bij The Voice trekken een spoor van vernieling in de Nederlandse tv-wereld. Voormalig tv-recensent Jean Pierre Geelen vindt dat heel wat mensen uit de mediawereld boter op hun hoofd hebben als ze zeggen dat ze nu geschokt zijn. Strafadvocaat Jan Vlug denkt dat succesvolle mannen veranderen in hun hoofd en via seksuele intimidatie vooral macht willen uitoefenen. 

Machtsmisbruik
Het is was hét nieuws van de afgelopen dagen: machtsmisbruik binnen The Voice Of Holland. Fractieleider van BIJ1 Sylvana Simons is geschokt door het nieuws, maar denkt dat er veel breder moet worden gekeken. “Het gaat nu alleen over machtsmisbruik bij The Voice en machtsmisbruik binnen de televisiewereld. Grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik of machtsmisbruik, het gebeurt overal waar machtsverhoudingen zijn.”

Omslag in de cultuur
Journalist Ronit Palache sluit zich aan bij de woorden van Simons. “Je ziet het echt in alle segmenten van de samenleving. Je ziet het in het leger, je ziet het bij de politie en je ziet het bij academische kringen. Ik denk dat we los van het strafrechtelijke verhaal moeten kijken naar een omslag in de cultuur.” Volgens Palache is een autoritaire manier van leiding geven te normaal geworden. “We associëren het met ‘ja maar dat doen bazen gewoon, dat is normaal’. Als je je mond open doet, heb je te maken met een HR-afdeling die betaald wordt door de mensen over wie je wil klagen. Zie je daar maar eens veilig te voelen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Johnny de Mol
In de uitzending van HLF8 reageerde presentator Johnny de Mol op de aantijgingen tegen onder andere zijn vader. Jean-Pierre Geelen vond het ongemakkelijk om naar te kijken. “De scepticus in mij zegt dat ze hier de aandacht proberen te verleggen naar de persoonlijke verhoudingen. Het persoonlijke drama. Ik vind dat helemaal niet interessant en geloof wel dat er een persoonlijk drama speelt bij die familie. Het gaat mij erom dat dit een kwestie is die ver uitstijgt boven het hele programma.”

Victimblaming
Volgens strafadvocaat Jan Vlug gaat het in dit soort gevallen vaak hetzelfde. “Verweer één is altijd: het is niet gebeurd, verweer twee: het was vrijwillig en verweer drie: het is de schuld van het slachtoffer.” Dat laatste heet victimblaming en heeft grote gevolgen. “Mensen durven geen aangifte meer te doen of komen niet meer met hun verhaal naar buiten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over machtsmisbruik binnen The Voice of Holland terug.

Vergelijkbare artikelen