Strijd in de Donbas en online

Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen. Dat zei VN-secretaris-generaal António Guterres vandaag tegen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Maar ondanks het gesprek, voeren de Russen hun strijd in de Donbas verder op. Hoe cruciaal worden de komende weken? Dat bespreken we in Op1 met oud-ambassadeur Ed Kronenburg en oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Zij schuiven samen met factchecker Brecht Castel aan, die live fake-news analyseert.

De Verenigde Naties hield zich lange tijd stil, maar gister reisde secretaris-generaal António Guterres naar Moskou om de handen te schudden van president Poetin en minister van buitenlandse zaken Lavrov en riep hen met klem op om zo snel mogelijk een einde te maken aan de oorlog. “Het is laat, maar beter laat dan nooit”, aldus oud-ambassadeur Ed Kronenburg. “Ik ben blij dat hij nu op het strijdtoneel is verschenen om nog iets te proberen in deze verschrikkelijke situatie.”

Aanvallen in Rusland

Een week geleden begon Rusland zijn offensief in de Donbas. Nu ziet oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm de eerste signalen van aanvallen op Russisch grondgebied. ”Maandag is een groot brandstofdepot aangevallen en dat kan je terugwijzen naar de Oekraïners. Bij de grens zijn er sprake van meerdere aanslagen. Er zijn zelfs meldingen van een ontploffing bij een wapenfabriek rondom Moskou en ook bij een chemische installatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oorlog via social media

Naast de strijd in de Donbas ziet factchecker Brecht Castel ook hoe de strijdende partijen oorlog voeren via social media. In Op1 legt hij dit uit. Kijk daarvoor de video hieronder.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter van Uhm, Ed Kronenburg en Brecht Castel over de strijd in de Donbas terug.

Vergelijkbare artikelen