Brecht Castel en Kristina Petrasova vertellen hoe je zelf beelden kan factchecken

Het gezegde “In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste” is nog altijd relevant, zo bleek in Boetsja. Daar werd met behulp van video- en satellietbeelden bewezen dat gedode burgers al weken op straat lagen, in tegenstelling tot wat Rusland beweerde. Brecht Castel is fact-checker bij KNACK en krijgt elke dag honderden van dit soort beelden toegestuurd van “burgerspeurders”. Hij schuift samen met onderzoeker bij Beeld en Geluid Kristina Petrasova aan. In Op1 vertellen zij hoe je zelf beelden kan factchecken.

We worden bestookt met videobeelden en foto’s over de oorlog, maar wat is waar wat niet? Factcheckers helpen om de zin van onzin te onderscheiden. “Dit is de meest transparante oorlog ooit. Nog nooit zagen we zo snel de impact van oorlogsmisdaden”, zegt fact-checker Brecht Castel. Maar hoe gaan ze te werk? Kijk daarvoor de video hieronder:

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Brecht Castel en Kristina Petrasova terug.

Vergelijkbare artikelen