Herman Pleij en Peggy Vrijens over Koningsdag in Limburg

Maastricht kleurt morgen oranje omdat koning Willem-Alexander zijn vijfenvijftigste verjaardag viert in de Limburgse hoofdstad. Maar van alle provincies zijn de Oranjes het minst populair in Limburg. Waar komt dat vandaan? Dat bespreken we met historicus Herman Pleij en de van oorsprong Limburgse actrice Peggy Vrijens, die in tegenstelling tot veel van haar provinciegenoten wel een echte oranjefan is. Ook spreken we via Zoom met de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake over Koningsdag in Limburg.

Limburg is de minst Oranjegezinde provincie van Nederland. Historicus Herman Pleij weet wel waarom dat zo is. “Daar ligt een probleem, om het maar heel eerlijk te zeggen. Katholieken en het koningshuis, vanaf het begin zit dat al mis. Je ziet dat in de enquêtes. Als dat in de provincies wordt gemeten, staat Limburg altijd onderaan”, vertelt Herman Pleij over Koningsdag in Limburg. Waarom is dat? “Katholieken liggen niet lekker in de republiek als wij beginnen aan het eind van de opstand. Die worden nog beschouwd door de katholieken als een protestante prins die het wettig gezag heeft gebroken en daarbij ook met de paus.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Carnaval en kermis

Volgens Herman Pleij is Koninginnedag ooit in het leven geroepen als de morele herbewapening uit protestantse kringen. ”Op deze wijze konden ze volksfeesten de kop indrukken. Dat ligt buitengewoon gevoelig in Limburg waar men het carnaval heeft uitgevonden.” Koninginnedag is volgens Pleij dus in het leven geroepen om carnaval aan banden te leggen. “En de kermissen in Noord-Holland, want dat waren de twee grote volksfeesten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Herman Pleij en Peggy Vrijens terug

Vergelijkbare artikelen