Historicus Herman Pleij: ‘Verzet tegen het gezag dat hoort erbij’

De grote onrust en rellen van afgelopen week zijn bij iedereen binnengekomen. Mensen kunnen geen begrip opbrengen voor de onvrede van de relschoppers en vragen om een keiharde aanpak door politie en justitie. Het voelt allemaal erg on-Nederlands aan, maar is dat het wel? Historicus Herman Pleij geeft het antwoord.

Want Herman Pleij vindt de avondklokrellen helemaal niet zo on-Nederlands als wordt gesuggereerd. “Er is een lange traditie in onze nederzettingsgeschiedenis waaruit blijkt: verzet tegen het gezag dat hoort erbij. We zijn zeer anti-hiërarchisch, zeer decentraal. We hebben altijd een zwak centrum.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen