Rob Kramer over het Russisch gezonken vlaggenschip: “Dit is wel een klap voor Poetin”

Mosvka, het Russisch vlaggenschip, is gezonken. Met oud-Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer en oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif praten we over deze tegenslag voor het Russische leger en de staat van de troepen van Poetin. Chef politieke zaken van HCSS Han ten Broeke schuift aan met het laatste nieuws over de mogelijke toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO.

“Dit is wel een klap voor Poetin”, zegt oud-Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer over Moskva, het vlaggenschip van de Russische vloot die gezonken is. “Dit is het stafschip in de Zwarte Zee, dat betekent dat het een belangrijke coördinerende rol heeft. Er zijn dertig Russische eenheden in die zee. Dat zijn kleinere eenheden, maar ook grotere. En dit schip is het focuspunt van alle communicatie, de hersenen. Het is een varend hoofdkwartier.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuw offensief in de Donbas

Er wordt veel gespeculeerd over een nieuw Russisch offensief in de Donbas. “Wat we wel weten is dat het niet alleen het herbevoorraden is en het materieel naar voren kruien. Maar ze zijn ook eenheden aan het samenvoegen en dat gaat wel even duren. Aan de andere kant kan Poetin ook niet te lang wachten, want de wapenzendingen uit het Westen stromen binnen daar. Mijn verwachting is dat hij eind deze week of begin volgende week wel moet beginnen. Dat momentum moet hij gaan pakken. Hij kan niet eindig wachten.”

Maar komt de hulp van het Westen aan de oost-Oekraïense regio niet te laat? “Als je praat over geavanceerde wapensystemen, komt dat te laat. En waar ze in de Donbas optreden, is voor de Russen ook veel makkelijker om de luchtmacht er te platen plaatsvinden en het logistiek makkelijker te laten gaan. Vanuit Rusland rijd je er zo naar binnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zweden in Finland bij de NAVO

Inmiddels hebben Zweden en Finland sterk laten doorschemeren lid te willen worden van de NAVO. Dit zal niet zonder gevolgen blijven zei oud-president Medvédev erover. Wat zijn de consequenties? “Er wordt mee gedreigd dat de drie Baltische staten dan onder nucleaire dreiging zouden komen, maar die is er in zekere zin al”, vertelt Chef politieke zaken van HCSS Mart de Kruif “Bij de Baltische staten en Polen hebben de Russen al een overwicht. Ze hebben daar raketten staan die ook van een nucleair payload kunnen worden voorzien. Daarmee gijzelen ze eigenlijk de hele Oostzee. Als de Oostzee dan een binnenzee van de NAVO wordt, dan draaien de rollen ineens om. En dat is natuurlijk historisch.”

Wat zal een lidmaatschap van Zweden en Finland militair strategisch veranderen? “Het is voor de NAVO een enorme kwaliteitsimpuls. Zeker Finland heeft een fenomenaal leger. Toen alle landen, inclusief Nederland, gingen bezuinigen na de val van de muur hebben ze in Finland het leger enorm uitgebreid. Het is een modern leger en helemaal gericht op Rusland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Kramer, Mart de Kruif en Han ten Broeke over het gezonken Russisch vlaggenschip

Vergelijkbare artikelen