Tom Middendorp sluit niet uit dat Poetin chemische wapens heeft

Nu de Russische strijdkrachten zich hebben teruggetrokken uit het gebied rond Kiev, zetten ze alles op alles om de Donbas-regio in handen te krijgen. Wat staat de inwoners te wachten? Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vreest een extreem bloedige strijd en sluit het gebruik van chemische wapens niet uit. Hij vertelt er bij Op1 over samen met EO-directeur Arjan Lock die het oorlogsgebied bezocht met een paasboodschap namens de Nederlandse kerken.

Donbas

Burgers in de Donbas worden opgeroepen het gebied te verlaten. Tom Middendorp vindt dat een terechte oproep. ”Je ziet dat het nu een andere fase ingaat en dat de Russen hebben geleerd van de fouten in de eerste fase waar de troepen erg versnipperd waren over verschillende aanvalsassen. Ze gaan het nu allemaal concentreren op de Donbas. Dat is al een groot verschil. Een ander groot verschil is dat ze eenhoofdige leiding hebben gecreëerd. Toen hadden ze een aantal commandanten die naast elkaar werkten en langs elkaar heen werkten. Nu is er gewoon eenhoofdige leiding met een nieuwe commandant die alles leidt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Chemische wapens

Middendorp sluit niet uit dat de Russen chemische wapens tot hun beschikking hebben. ”Als zo’n stap wordt gezet dan is dat niet een stap die een lokale commandant even neemt. Dat is echt een besluit wat bovenin genomen wordt. Dan krijg je ook juridisch qua aansprakelijkheid een ander verhaal. Ik denk als Poetin zou besluiten dit soort wapens in te zetten dat hij wel even goed nadenkt over hoe zijn zogenaamde vriend China daarop reageert. Ook China gaat dan een andere afweging maken mogelijk, plus het roept in het westen een andere reactie op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boetsja

EO-directeur Arjan Lock was  in Boetsja en zag hoe de Russen daar huis hebben gehouden. ”Het is met zo veel grof geweld, er staat echt helemaal niks meer overeind. Mensen hebben verschrikkelijke verhalen. Als je er zelf bent dan voel je hoe verschrikkelijk oorlog is. We kunnen er met zijn allen over praten maar er zijn op dit moment in Marioepol gewoon honderdduizenden mensen die in diepe ellende zitten. We kunnen het goed hebben over de volgende fase, maar uiteindelijk gaat het altijd om gewone mensen die diep in de ellende zitten en dat raakt je als je daar bent.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp & Arjan Lock.

Vergelijkbare artikelen