Peter van Uhm over Boetsja: ”Hier is waarschijnlijk een aantal militairen of een eenheid ontspoord”

Nu de Russische troepen rond Kiev zich terugtrekken, lijkt het conflict te verplaatsen naar de Donbas in het zuidoosten van Oekraïne. President Zelensky geeft aan dat er zware wapens nodig zijn om de Russen te stoppen. Moet het Westen die wapens op grote schaal leveren om Moskou tegen te houden? We bespreken het met oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, die in Boetsja was.

Hans Jaap Melissen bezocht het zwaar getroffen Boetsja en sprak daar met bewoners. Een man vertelde hem hoe hij zag dat vier burgers vermoord werden. ”Een vrouw van een jaar of dertig werd een woning binnen gesleurd, daar hoorde hij allerlei gegil vandaan komen, hij suggereerde daarmee verkrachting. Vervolgens is die vrouw naar buiten gebracht en doodgeschoten samen met nog drie andere mannen. De lijken hebben een tijdje op straat gelegen. Op een gegeven moment heeft hij de Russen benaderd of hij ze mocht begraven en hij heeft me ook het graf laten zien waar die lichamen liggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgende trieste dieptepunt
De wreedheden in Boetsja zijn het volgende trieste dieptepunt volgens Peter van Uhm. Hem valt op dat de Russen niet eens de moeite genomen hebben om de bewijzen van gepleegde oorlogsmisdaden te verdoezelen. ”Waar is nog een beetje mens in je als je dit doet? En als je ook nog zo respectloos die slachtoffers laat liggen.” Uit onderzoek van de New York Times blijkt dat de lichamen al weken op straat liggen. Lokale bewoners hebben deze dus ook niet weggehaald. ”Dat betekent dus dat er veel druk vanuit de Russische strijdkrachten is geweest en dat mensen waarschijnlijk de straten niet meer op durfden. Dat geeft aan hoe verschrikkelijk ze hebben huisgehouden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Patroon
Volgens Van Uhm is er sprake van een patroon bij de Russen. ”Als we kijken naar voorheen, Syrië, waar de Russen lak hadden aan humanitaire oorlogsregels. Ze bombardeerden civiele doelen en dat doen ze nu weer. Dat gebeurt op commando van hogeraf. Wat hier (Boetsja, red.) gebeurt hoeft niet eens van een opdracht van hogeraf te komen. Hier is waarschijnlijk een aantal militairen of een eenheid ontspoord. En als je Zelensky mag geloven dan is dit niet de enige plek.”

Zwaardere wapens?
Van Uhm denkt niet dat de gruwelijkheden in Boetsja een gamechanger zijn voor de NAVO om zwaardere wapens te leveren aan Oekraïne. ”We zien dat de manier waarop de Oekraïners het gevecht voeren resultaat levert dus daar kunnen we ze in steunen. Maar die zwaardere wapens, laten we daar ook eerlijk over zijn, dan zijn we toch bang dat dat de druppel is die net te veel is voor Poetin en dat hij dan mogelijk zelf ook gaat escaleren.” Zelensky heeft de NAVO om tanks, pantservoertuigen en vliegtuigen gevraagd, maar dat heeft het westen tot nu toe geweigerd. Van Uhm is ook geen voorstander van het leveren van zwaardere wapens. ”Je gaat het conflict alleen maar groter maken dan, daar help je Oekraïne ook niet mee. We lopen het risico op een Derde Wereldoorlog, we lopen het risico op het inzetten van massavernietigingswapens. En die slag gaat plaatsvinden in het land Oekraïne over de Oekraïense bevolking heen. Het is geen oplossing want uiteindelijk creëert het een veel groter probleem.”

Kijk hier het hele gesprek met Peter van Uhm & Hans Jaap Melissen terug.

Vergelijkbare artikelen