Commandant luchtstrijdkrachten Dennis Luyt: ”Nederland heeft acht vliegtuigen aangeboden aan de NAVO”

Met een korte speech begon Russische president Vladimir Poetin dan toch de oorlog in Oekraïne. Direct na de verklaring waren er door heel Oekraïne explosies te horen en veel inwoners sloegen halsoverkop op de vlucht. Bij Op1 bespreken we met oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn en commandant luchtstrijdkrachten Dennis Luyt wat de volgende militaire stappen zijn.

Hoever de Russen na één dag invasie Oekraïne binnengetrokken weet commandant luchtstrijdkrachten Dennis Luyt niet precies. ”Wij proberen een beeld te bouwen van wat daar gebeurt op de grond. Eerlijk gezegd is dat niet altijd even makkelijk om dat te doen omdat de ontwikkelingen en gebeurtenissen snel gaan daar. Het is wel een cruciaal stuk van de gesprekken die we nu voeren binnen de NAVO om dat beeld zo scherp mogelijk te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nederlandse vliegtuigen
Nederland heeft in totaal acht vliegtuigen aangeboden aan de NAVO. Luyt: ”Dat is een mix van f-35’s en f-16’s. Ze gaan in het luchtruim boven de Oost-Europese landen patrouilleren.” Nederland gaat niet in het Oekraïense luchtruim vliegen. ”Het is zo dat je niet perse boven zo’n gebied hoeft te vliegen maar dat je ook op afstand van alles kan bekijken en informatie kan inwinnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Koude oorlog
We zijn hard op weg naar een nieuwe koude oorlog vreest Dick Berlijn. “We zijn naïef geweest in het afbouwen van de troepen omdat we dachten dat we in een veel veiligere wereld zijn gekomen. We hebben absoluut een blinde vlek gehad de afgelopen jaren om te zien wat er in Rusland gebeurt en wat dat zou kunnen betekenen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tanks
Nederland heeft geen tanks meer. Hebben we daarin een vergissing gemaakt? Berlijn: ”Ja, dat denk ik. We hebben om allerlei soorten redenen onze aantallen verminderd. We zien nu dat het hebben van aantallen toch een belangrijke factor is. Wij hebben gezegd dat oorlog in de toekomst er anders uit gaat zien, dat wordt alleen maar cyber. Nee, je zult ook in je gereedschapskist wel degelijk zware middelen moeten hebben waarmee je die ander kan afschrikken. En daar zijn we absoluut te makkelijk in geweest.”

Kijk hier het hele gesprek met Dennis Luyt en Dick Berlijn terug. 

Vergelijkbare artikelen