Rob de Wijk verwacht een enorme veldslag in de oorlog in Oekraïne
Nu Rusland met een nieuw militair konvooi zich volledig op de Donbas-regio lijkt te richten, wordt er een hevige en bloedige veldslag verwacht. Ook pro-Russische separatisten gaan de gevechten in de regio intensiveren. Wat is het plan van de Russen voor de oorlog in Oekraïne? We bespreken de laatste ontwikkelingen met chef politieke zaken van HCSS Han ten Broeke en defensiespecialist Rob de Wijk en EU-correspondent Kysia Hekster.
Poetin stelde Alexander Dvornikov aan als nieuwe generaal voor de Donbas. Een man met een gruwelijke reputatie. “In Aleppo heeft hij de status van held van Rusland gekregen, omdat hij zo fantastisch werk heeft geleverd cynisch gezegd’, zegt defensiespecialist Rob de Wijk. “Het zou mij ook niet verbazen als hij de man achter de chlorideaanvallen in Marioepol is, maar dat moeten we nog uitzoeken.” De Oekraïense Nationale Garde zegt dat de Russen een gifachtige stof hebben gebruikt in de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne. “Je mag verwachten dat deze man met ongehoorde vuurkracht erin gaat.”
Een bevroren conflict
De Russische invasie in Oekraïne duurt al bijna zeven weken. Met het terugtrekken van de Russische troepen uit de omgeving van Kiev, lijken ze zich te gaan focussen op de Donbas. Wat kunnen we van de Russen verwachten? “Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, en het blijf glazen bol kijken, is dat er een enorme veldslag komt. Dat zal er waarschijnlijk een staakt-het-vuren komen, en wat dan? Een staakt-het-vuren is geen vredesakkoord. Dat betekent dat je alleen maar ophoudt met vechten. Dan hoop je dat er onderhandeld wordt en er een vergelijk komt. Maar zover ik het nu kan zien, komt dat vergelijk er niet. Zelensky zal niet akkoord gaan met het opgeven van de Donbas, niet akkoord gaan met de landbrug van de Krim naar de Donbas en niet akkoord gaan met het opgeven van de Krim zelf.”
Wat gebeurt er volgens Rob de Wijk dan met de oorlog in Oekraïne? “Dan blijkt dat er gewoon een patstelling is. Eigenlijk een situatie die er nu is, alleen dan veel erger met nog veel meer doden. Dat heet een bevroren conflict en dat kan nog jaren doorgaan. Dat is feitelijk de situatie die al sinds 2014 ontstaan is in de Krim en in de Donbas zelf. Rusland heeft patent op bevroren conflicten, je ziet ze nu ook in Syrië. Het voordeel voor de Russen is dat ze de boel kunnen escaleren zoals ze willen en daarmee houden ze het initiatief. Dat is een gruwelijke manier van een conflict bestieren, maar vanuit het oogpunt van de Russen is het wel effectief.”
Toetreding tot de EU
Een snelle toetreding tot de Europese Unie, beloofde voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan Oekraïne. Maar had zij die belofte wel mogen doen? “Er is heel veel verwarring over wat zij precies heeft gezegd”, vertelt EU-correspondent Kysia Hekster. “Zij heeft gezegd: ‘Het lidmaatschap komt versneld.’ Maar dat kan zij niet zeggen, want daar gaat zij niet over. Daar gaan de lidstaten over. Zij gaat over een heel klein stukje van de procedure en die kan zij versnellen. Zij gaat een advies uitbrengen, daar doet ze vaak anderhalf jaar over. Daarvan zegt ze dat ze dat nu in een paar weken gaat doen.” Hoe realistisch is een toetreding van Oekraine tot de Europese Unie? “23 procent van de Oekraïners heeft steekpenningen moeten betalen om dingen in de publieke dienst voor elkaar te krijgen. Dat is geen ideale uitgangspositie voor een EU-lidmaatschap.”