Peter van Uhm: ”Ik vrees dat dit een voorbode is van wat er gaat komen”

In Marioepol is een kinderziekenhuis verwoest door Russische luchtaanvallen. Volgens het stadsbestuur is het ziekenhuis door meerdere bommen geraakt. Wat kunnen we nu verwachten van de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne die morgen beginnen? Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm weet hoe lastig onderhandelen met de Russen is. Samen met oud-correspondent in Rusland Michel Krielaars is hij te gast bij Op1.

Trieste dieptepunt
”Dit is het volgende trieste dieptepunt”, zegt Peter van Uhm. ”We hebben ooit spelregels afgesloten voor conflicten. Dit kan en mag absoluut niet. Dit gaat alle grenzen over. Ik vrees dat dit een voorbode is van wat er gaat komen. Poetin geeft nu in ieder geval de kans om burgers uit de grote steden weg te halen. Maar als dadelijk het gros van de burgers uit die steden zijn betekent dat dat diegene die achterblijven in de ogen van de Russische strijdkrachten tegenstanders zijn. En dus kunnen ze met al het grof geweld wat ze hebben daarop inhakken. De burgers die daar achterblijven en de infrastructuur die nodig is om het land straks voort te zetten gaat er dan allemaal aan. Ze hebben bewezen in Grozny en Syrië waar ze toe in staat zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nog maar het begin
Michel Krielaars volgt Rusland en Poetin al jaren. De luchtaanvallen in Marioepol verbazen hem niet. ”Als je kijkt wat ze met Aleppo hebben gedaan in Syrië, hoe ze Grozny hebben platgegooid. Dit is de genadeloze manier van oorlog voeren van het Russische leger. Het is nog niet voorbij, het is misschien zelfs nog pas maar het begin.”

Nieuwe onderhandelingen
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is in Kiev, waar met grote ontzetting op de aanslag op het kinderziekenhuis gereageerd is. ”Ik heb mensen gesproken die familie hebben in Marioepol. Er wordt met afschuw gekeken naar wat daar gebeurt, altijd met natuurlijk in het achterhoofd of wij in Kiev de volgende zijn waar dit soort dingen gaan gebeuren.” Vandaag is er een nieuwe ronde van onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Is er enig zicht op vorderingen in de goede richting? Melissen: ”Voor mijn gevoel denk ik dat ze toch een beetje toe gaan werken naar een einde van die oorlog op niet al te lange termijn. Als je de woorden interpreteert van zowel de Russen als de Oekraïners dan zit daar een soort nieuwe ruimte in lijkt het.”

Oud-commandant der Strijdkrachten vindt dat wel een erg optimistische blik. ”Poetin heeft tot nu toe altijd gedaan wat hij heeft gezegd. Poetin houdt vast aan zijn plan. Hij moet uiteindelijk een verhaal hebben waarmee hij ook bij zijn thuisbasis in Rusland op zijn stoel kan blijven zitten, nog sterker, kan overleven. Met de situatie zoals die nu is heeft hij geen sterk verhaal thuis. Ik denk dat ze nog steeds aan hun doelen vasthouden en dat de tijd die er nu is die gecreëerd wordt door deze kleine staakt-het-vuren gebruikt wordt om hun logistiek te verbeteren, te hergroeperen. Dat hebben ze echt heel hard nodig voordat ze in het zuiden naar Odessa kunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter van Uhm, Michel Krielaars en Hans Jaap Melissen terug. 

Vergelijkbare artikelen