Legerleider uit Boetsja Oleksandr Pavlyuk: “De situatie in de Donbas is duizend keer erger.”

Wereldwijd wordt geschokt gereageerd op de gruwelijke beelden uit de Oekraïense stad Boetsja. Zeker 300 burgers zouden zijn gedood door het vertrekkende Russische leger. Op straat werden tientallen lichamen gevonden, soms met de handen op de rug gebonden. Zal Rusland gestraft worden voor oorlogsmisdaden? Volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is het eindspel in de oorlog bijna begonnen. Ook spreken we via Zoom met Oleksandr Pavlyuk, een legerleider uit Boetsja.

“Ik vecht al sinds 2014 in deze oorlog”, vertelt Oleksandr Pavlyk.”En sinds 2014 zie ik al gruwelijkheden in de Donbas. En op dit moment is de situatie in de Donbas duizend keer erger dan in Boetsja. Daar zetten ze de artillerie en de luchtmacht in tegen de bevolking. Het is een totale vernietiging van alles wat leeft. In Boetsja is het nog niet zo erg als in het oosten van Oekraïne en en Marioepol.”

‘Geef ons op z’n minst wapens’
“We snappen heel goed dat niemand voor ons gaat vechten.” De NAVO stuurt geen soldaten naar Oekraïne, maar hoe kunnen ze dan ondersteunt worden? “Als je niet wilt dat de Russische ‘vrede’ ook naar jullie komt geef ons dan op z’n minst wapens. Duizenden mensen zijn bereid om te vechten, maar we hebben een wapen tekort. Zware wapens.” Mart de Kruif begrijpt waar de legerleider om vraagt. “Zijn punt is volledig terecht. We zien de afgelopen vier/vijf weken steeds meer dat de Russen de gevechten op korte afstand met de Oekraïners proberen te vermijden, en niks anders doen dan van afstand militaire doelen, maar vooral ook steden te vernietigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Levend schild
De legerleider was de eerste die met zijn manschappen het gebied binnentrok. “Onze informatie over de mensen die zijn meegenomen komt van de achterblijvers. Van Boetsja en de dorpen eromheen hebben ze tachtig mensen afgevoerd, twintig zijn er achtergebleven en zestig hebben ze meegenomen. Er zijn feiten van deportaties van mensen naar Rusland en Wit-Rusland. Ze hebben mensen als levend schild gebruikt, zodat ze zich kunnen dekken tegen onze troepen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif en Oleksandr Pavlyuk terug.

Vergelijkbare artikelen