Lilian Marijnissen en Rob Jetten over arbeidsmigratie in de zorg
Moeten we onze grenzen tijdelijk sluiten voor arbeidsmigratie? Of kunnen die juist de extra handen zijn die we nodig hebben in de zorg? Terwijl we aftellen richting de verkiezingen, kruisen SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen en D66-lijsttrekker Rob Jetten de degens bij Op1. Zorgeconoom Xander Koolman legt uit waarom de zorgkosten de komende jaren gaan oplopen. En FNV-bestuurslid Petra Bolster schuift aan met een groep arbeidsmigranten. Wat kunnen de lijsttrekkers voor hen betekenen?
“Ik maak me grote zorgen over of er na 22 november nog wel geïnvesteerd gaat worden in de zorg”, zegt Lilian Marijnissen. “Er liggen heel veel plannen klaar. Het huidige kabinet is er ook al mee bezig. Er worden ziekenhuizen gesloten en de bezettingsnorm in de verpleeghuizen gaat eraan.” Daarom wil de SP-lijsttrekker heel graag van Rob Jetten weten of hij gaat bezuinigen op de zorg. “Nee”, reageert de D66-lijsttrekker.
“En het is ook onzin dat dat is gebeurd. Een paar jaar geleden zaten we nog op negentig miljard euro wat we per jaar aan de zorg uitgaven. We gaan het komende jaar naar 111 miljard euro. We betalen steeds meer.” Meer dan dit is volgens Jetten niet realistisch. “Dan eet de zorgbegroting de rest van de begroting op. Dus wij moeten ook eerlijke keuzes maken.”
Grens op slot voor arbeidsmigratie?
Rob Jetten wil arbeidsmigratie beperken door buitenlandse arbeidskrachten alleen aan te trekken voor functies in sectoren met de grootste personeelstekorten. Zoals in de zorg. “Ik heb liever een goede verpleegkundige uit het buitenland dan dat we iemand zorg moeten weigeren om zorg te krijgen.”
Die verpleegkundige uit het buitenland zal zeer liefdevolle zorg leveren, reageert Marijnissen. “Maar ik vind het ernstig en onnodig dat wij daarnaar grijpen.” Maar er zijn grote tekorten in de zorg? “Omdat mensen de zorg uit worden gejaagd. Dat komt door die bureaucratie, door te hoge werkdruk, door te lage salarissen. We zien dat de zorgopleidingen vol zitten, maar dat binnen twee jaar tijd veertig procent van de zorgverleners er alweer mee stopt. Laten we daar wat aan doen.” Daar is Jetten het mee eens. “Het is en-en.”