Is arbeidsmigratie de oplossing voor het personeelstekort?

Zijn arbeidsmigranten de oplossing voor het personeelstekort? De Arbeidsinspectie is in haar jaarverslag duidelijk: buitenlandse werknemers lossen de krapte op de arbeidsmarkt niet op. Toch is de Europese Commissie van plan er meer op in te zetten. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen ziet niets in die plannen. CEO van OTTO Work Force Frank van Gool zegt niet zonder buitenlandse krachten te kunnen. 

Moet ons personeelstekort worden opgelost door arbeidsmigratie. Nu de krapte op de arbeidsmarkt gigantisch is, blijkt het een vraag waar steeds meer mensen zich over buigen. Onder andere de Europese commissie ziet heil in het plan, maar SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen wil er niks van weten. “De publieke sector: onderwijs, zorg, veiligheid. Die is gewoon compleet verwaarloosd.

Dat zit hem volgens de fractievoorzitter onder andere in arbeidsvoorwaarden. “Het effect van arbeidsmigratie is dat de lonen laag blijven, in ieder geval in Nederland. Je ziet nu dat, ondanks de grote tekorten op de arbeidsmarkt, de lonen toch niet omhoog gaan. Dat is echt een groot probleem. We hebben steeds meer werkende mensen die arm zijn. Ik vind dat echt een schande in een rijk land als Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force, kan zich niet vinden in de woorden van de SP-leider. Volgens hem heeft hij buitenlandse krachten meer dan nodig. “De verdiensten zijn zeker niet slecht. Bij ons bedrijf betalen we gemiddeld 45% boven het wettelijk minimumloon, dus opzich is dat hardstikke goed en mensen maken ook voldoende uren. Ik vind wel dat er veel beter gereguleerd moet worden en we moeten de boeven en cowboys aanpakken.”

Geen Nederlanders

Wat Van Gool opvalt is dat Nederlanders vaak het werk niet willen doen. “We zijn met bussen naar het westland gereden, maar niemand stapte uit om daar het werk te doen dat de Polen nu aan het doen zijn. We willen allemaal graag dat de tomaten geplukt worden, dat de schappen gevuld zijn en we willen allemaal op tijd onze pakketjes en daar zijn gewoon geen Nederlanders voor te vinden. Als er wel Nederlanders zijn, mogen ze me vandaag bellen en we zorgen dat ze morgen aan de slag kunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over arbeidsmigratie terug. 

Vergelijkbare artikelen