Koninklijke Marechaussee is weer terug uit Oekraïne
Twee weken geleden vertrok een team van ongeveer dertig specialisten van de Koninklijke Marechaussee naar Oekraïne om daar onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden. En wat ze aantroffen maakte diepe indruk op ze. Vandaag keerden ze terug en vertellen commandant Hans Leijtens en rechercheur Kim Moerman van de Koninklijke Marechaussee bij Op1 aan om daarover te vertellen.
Een Nederlands team van ongeveer dertig specialisten van de Koninklijke Marechaussee heeft in Oekraïne twee weken lang onderzoek gedaan naar oorlogsmisdaden. Volgens rechercheur Kim Moerman heeft het team daar een wezenlijke bijdrage geleverd aan het onderzoek. “We hebben bewijsmateriaal vastgelegd, we hebben het verzameld en daarna overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten.”
Volgens de rechercheur moeten we dan denken aan bewijs dat aan bepaalde verdachten te linken is. “Je moet denken aan sporen die kunnen leiden tot het bepalen van DNA en dat kan weer leiden naar bepaalde verdachten.” Tijdens de research is bijvoorbeeld onderzoek gedaan op de stoffelijke resten van mensen, maar het Nederlandse team focuste voornamelijk op het screenen van getuigen. “We hebben diverse interviews gehouden en we hebben onderzoek gedaan naar digitale middelen zoals telefoons. Daarmee hebben we de Oekraïense politie ondersteund.”
Aanvaardbaar risico
Commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens ontving zijn mensen gisteren weer op het vliegveld. De commandant spreekt van een gevaarlijke missie, maar noemt het risico aanvaardbaar. “Onze mensen zijn speciaal getraind om ook in deze omstandigheden hun werk te doen. Juist het werk daar doen, maakt het lastig en ik ben daarom ontzettend trots op Kim en zijn mensen.”
Als het risico in Oekraïne te groot was geweest, waren de mensen van de Marechaussee niet die kant op gegaan, zegt Leijtens. “Ze hebben het werk kunnen doen in redelijke omstandigheden, maar om hen heen zag je een en al vernieling. Ze hebben enkele raketaanvallen meegemaakt, ze moesten de schuilkelder in, dus het was niet zonder gevaren. Dat zeker niet.”