”Denkbaar dat Poetin een Wereldoorlog gaat aankondigen”

Het is een denkbaar scenario dat Poetin een Wereldoorlog zal aankondigen. Dat zegt assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel bij Op1. Hij was te gast samen met commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens, die tientallen collega’s naar Oekraïne ziet vertrekken om onderzoek te doen naar mogelijke oorlogsmisdaden door de Russen.

Wereldoorlog

Volgens de Britse minister van Defensie zal Poetin voor 9 mei een Wereldoorlog aankondigen. Een denkbaar scenario volgens David van Weel. ”Met Poetin hebben we de afgelopen maanden hele vreemde dingen gezien, ook dingen waarvan analisten zeiden dat het helemaal niet rationeel is. Wij zorgen dat we op alles voorbereid zijn. Ons grondgebied moet veilig zijn en Poetin moet weten dat hij daar niet mee moet tornen. Tegelijkertijd hopen we natuurlijk dat Oekraïne gewoon wint.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gaskraan dichtgedraaid

Poetin heeft de gaskraan naar Bulgarije en Polen dichtgedraaid. Van Weel benadrukt dat dit nog maar eens duidelijk maakt dat we zo snel mogelijk van de afhankelijkheid van Russisch gas af moeten. ”Het is bizar dat we een miljard euro per dag betalen om de oorlogskas van Poetin te spekken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onderzoek naar oorlogsmisdaden

De ministerraad heeft besloten dat Nederland een forensisch onderzoeksteam stuurt naar Oekraïne om onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden door de Russen. Er is een team geformeerd van ongeveer dertig personen. Wat gaan zij daar doen? Commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens: ”Het is een combinatie forensische rechercheurs. Die kunnen onder andere kijken naar doodsoorzaken, munitie, plaatsen delict. Dus echt onderzoek doen naar wat er nou gebeurd is, zoeken naar fysiek bewijs. Dat is één kant. Het tweede is digitaal bewijs. Digitale rechercheurs die gegevensdragers, computers, foto’s, films en telefoons kunnen onderzoeken. En rechercheurs die mensen kunnen ondervragen om te kunnen vaststellen wat er gebeurd is en als het kan door wie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met David van Weel & Hans Leijtens terug.

Vergelijkbare artikelen