”Dit hebben we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in Europa meegemaakt.”

Gaat Rusland Oekraïne binnenvallen? Volgens assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel is de situatie aan de grens alarmerend en staan alle seinen op groen voor Poetin om binnen te vallen. De Britse premier Boris Johnson was te gast bij de NAVO en zei dat de Oekraïne-crisis in de gevaarlijkste fase tot nu toe zit en dat een oorlog ‘’een absolute ramp’’ zou zijn. We bespreken de situatie met de NAVO-topman en met oud-correspondent in Groot-Brittannië Suse van Kleef.

David van Weel, rechterhand van NAVO-baas Jens Stoltenberg, geeft aan dat de situatie aan de grens in Oekraïne alarmerend is. ”We hebben deze mate van opbouw van Russische troepen in decennia niet gezien. We hebben geen enkele indicatie over de intentie van Poetin. Als we kijken naar wat er feitelijk gebeurt op de grond dan is er een zorgelijke situatie. We zien al een aantal maanden iets gebeuren. Er staan nu meer dan 130.000 troepen aan de Oekraïense grens. Die heb je niet ‘over night’ vanuit Rusland verhuisd. Het plannen van zo’n operatie dat gebeurt niet op een bierviltje. Daar gaat heel veel planning in zitten, en langzaam zien we al die puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tweede Wereldoorlog
Maar is het niet gewoon bluf van de Russen? Van Weel: ”Laten we het hopen. Ik hoop niet vaak ongelijk te hebben, maar in dit geval wel. Alleen hoop is geen strategie. Wij weten dat deze troepenmacht wel bedoeld is voor grootschalige invasie in Oekraïne. Wij denken dat dat een uitermate lelijk conflict wordt, wat we sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa niet meer hebben meegemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mislukt bezoek
De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Rusland hebben een dieptepunt bereikt. Voormalig Groot-Brittannië correspondent Suse van Kleef: ”Ik dacht eigenlijk dat we het laagste punt bij in die betrekkingen al bereikt hadden na de vergiftiging in 2018 van die dubbelspion Sergei Skripal. Toen is er grote ruzie ontstaan tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Vandaag ging Truss, de minister van Buitenlandse Zaken daar op bezoek en de hoop was dat ze toch iets dichter bij elkaar zouden komen maar ik denk dat dit een mislukt bezoek was.”

Kijk hier het hele gesprek met David van Weel & Suse van Kleef terug. 

Vergelijkbare artikelen