De Europese verkiezingsuitslag heeft veel gezichten

De middenpartijen houden samen stand in het Europees Parlement, maar radicaal-rechts boekte de grootste winst in zeteltal. Wat kunnen we de komende jaren verwachten? Campagnestrateeg Annemarie Litjens schuift aan met hoofdredacteur Deutschlandweb Wiebe Pittlik, die de rechtse AfD groot zag worden in Duitsland, en met Europacorrespondent Stefan de Vries, die vertelt over de radicaal-rechtse overwinning in Frankrijk.

Gisteravond kwamen de uitslagen binnen uit alle 27 landen van de Europese Unie. Daar zaten
opmerkelijke uitslagen tussen, zoals in Frankrijk en Duitsland waar de radicaal-rechtse partijen grote winst boekten. Toch lijkt de verwachte ruk naar rechts niet in alle hevigheid gemaakt.

De uitslag van Europese verkiezingen heeft vooral veel gezichten. Volgens Annemarie Litjens is de uitslag op verschillende manieren uit te leggen: het blok in het midden houdt stand, én er wordt een ruk naar rechts gemaakt. “Beiden zijn waar”, aldus de campagnestrateeg. “Het is een grote mengelmoes, maar de ruk naar rechts is uitgebleven”, vult Europacorrespondent Stefan de Vries aan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen