Josse de Voogd en Stefan de Vries over de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement

Welke Nederlanders gaan er naar Brussel? We weten in grote lijnen wat Nederland heeft gestemd voor het nieuwe Europees Parlement. Met electoraal geograaf Josse de Voogd en Europacorrespondent Stefan de Vries bespreken we de eerste uitslagen en kijken we hoe Nederland zich verhoudt tot de rest van Europa.

GroenLinks-PvdA en de PVV zijn de grootste partijen geworden bij de Europese verkiezingen. Sinds de val van de Muur trokken niet zoveel mensen naar de stembus. Hoewel de officiële uitslag zondag pas bekend wordt, lijken we in Europa naar rechts te rukken. In hoeverre geeft de stem van de Nederlandse kiezer een afspiegeling van hoe er in de rest van Europa zal worden gestemd?

Verschuiving

Europacorrespondent Stefan de Vries ziet in heel Europa een trend: er wordt steeds meer rechts gestemd. Niet alleen in het stemgedrag ziet de Vries een opvallende verschuiving. “Je ziet dat ook het debat veel meer naar extreemrechts schuift. Je ziet dat de grootste Europese partij, de EVP, veel taal overneemt van de extreemrechtse partijen. Simpelweg omdat ze weten dat ze daarmee kunnen scoren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen