De Week van Thomas

Nu de Europese verkiezingen in Nederland achter de rug zijn, wordt in Den Haag weer gesproken over de poppetjes: welke partij krijgt welke post? En wie worden de bewindspersonen? In De Week van Thomas legt politiek verslaggever Thomas van Groningen deze puzzel, en blikt CDA-leider Henri Bontenbal terug op voor zijn partij succesvolle Europese verkiezingen.

Nog altijd is er geen lijstje met de verdeling van de ministeries van het nieuwe kabinet. De ergernis
stijgt. En de druk neemt met de dag toe, want de deadline van 26 juni nadert. Op die datum moet er een nieuwe ministersploeg op het bordes staan. Maar voor het zover is moeten er nog verscheidene hobbels worden genomen: de posten moeten worden verdeeld onder de coalitiepartijen, er moeten ministers worden gevonden, en de kersverse ministers zullen door de Tweede Kamer aan de tand moeten worden gevoeld tijdens de hoorzittingen.

Bij de eerdere onderhandelingen is afgesproken dat de helft van de bewindspersonen van buiten moet komen. De coalitiepartijen zijn dan ook naarstig op zoek naar kandidaten. Maar wat betekent ‘van buiten’? En waar moeten deze kandidaten worden gezocht? CDA-leider Henri Bontenbal ontkent niet dat er ook in CDA-gelederen wordt geronseld. ‘’Dat kan ik niet ontkennen”, zegt de partijleider desgevraagd.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politiek verslaggever Xander van der Wulp geeft alvast een aanzet. Mona Keijzer (BBB) op Economische Zaken, Eddy van Hijum (NSC) op Sociale Zaken, Sophie Hermans (VVD) op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? ‘’Het ingewikkelde aan dit spelletje is dat de helft van buitenaf moet komen”, besluit Thomas van Groningen.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen