“Ik zing Via Hollandia nog steeds zes keer per weekend”

We zijn er weer bij en dat is prima. Maar hoe maken van het komende EK-voetbal een echte hit? Zanger Wolter Kroes en Danny van Dijk, die zijn straat in Den Haag met maar liefst 65 kilometer aan vlaggetjes versierde, doen er alles aan om het Oranjegevoel in Nederland aan te wakkeren. Of dat ook echt lukt, bespreken we met ING-econoom Marten van Garderen, die weet wat Nederlanders uitgeven aan het voetbalfeest.

Volgende week start het EK voetbal en niet alleen op het voetbalveld barst de strijd los, op de radiozenders verdringen de EK nummers elkaar. Allemaal op zoek naar die ene kaskraker.

Zanger Wolter Kroes weet wat ervoor nodig is om een (EK)-hit te scoren. Zeg je ‘Viva Hollandia’, dan zeg je grote oranje menigten. Er gaat sinds 2008 geen eindtoernooi voorbij zonder dat het nummer door grote mensenmassa’s uit volle borst wordt meegezongen. ‘Viva Hollandia’ lijkt dan ook bij uitstek een nummer dat alleen bij grote sportevenementen op het repertoire van de zanger staat.

Maar niets is minder waar. De zanger zingt het nummer het hele jaar door, ook wanneer de ogen van de natie niet zijn gericht op één van onze nationale sportploegen. Het grote geheim? “Het gaat over houden van het leven, de liefde en de lust. Het is een plaat die hoort bij voetbal, maar ook bij Max Verstappen, wielrennen of hockey. Als het alleen over voetbal zou gaan, zou ik het allen tijdens EK’s en WK’s zingen. Ik zing Via Hollandia nog steeds zes keer per weekend”, aldus de ‘koning van Het EK-nummer’.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen