Wat zijn de kansen van Oranje op het WK voetbal?

Over precies tien dagen trappen de Oranje Leeuwinnen af op het WK voetbal. Op 23 juli is Portugal in het Nieuw-Zeelandse Dunedin de eerste horde op weg naar de wereldtitel. Kunnen de vrouwen aan de andere kant van de wereld geschiedenis schrijven? Met NOS Studio Sport-presentatoren Suse van Kleef en Gert van ’t Hof bespreken we waar de Leeuwinnen toe in staat zijn.

Nog een dikke week te gaan tot de Oranje Leeuwinnen hun eerste bal trappen op het WK in Australië en NieuwZeeland. En dat zou best wel eens een spannend toernooi kunnen worden voor de vrouwen, ook omdat veel topspeelsters kampen met blessures. “Er is een kruisbandenpandemie gaande in het vrouwenvoetbal”, vertelt Suse van Kleef. 

Door die blessuregolf missen de Leeuwinnen sterspeelster Vivianne Miedema, maar ook bij andere landen is het aanmodderen binnen de selecties. “Elk land heeft er één op twee. Bij favoriet Engeland missen er ook twee dragende spelers, ze moeten de beste speelster en topscorer van het afgelopen EK missen”, aldus Van Kleef.

Waar komen de blessures vandaan?

De ene na de andere kruisbandblessure dus, maar waar al die kwetsuren vandaan komen, is een raadsel. “We weten het niet”, zegt Van Kleef. “Er is geen onderzoek gedaan. Dat onderzoek naar blessures gebeurt nu pas voor het eerst. In het mannenvoetbal zijn daar al tachtig tot negentig onderzoeken naar gedaan, maar waar je bij de vrouwen in ieder geval zeker van kan zijn, is dat het ligt aan het grote aantal wedstrijden dat ineens gespeeld wordt. De belasting is enorm en de vrouwen zijn daar eigenlijk niet voor opgeleid.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kansen Oranje

Hoe zit het dan met de kansen van Oranje? Kan de finaleplaats van vier jaar geleden worden overtroffen? “We spelen in de poulefase al tegen Amerika, dan heb je de finale van toen al op het veld staan”, zegt Van Kleef. “Het begin wordt cruciaal”, vult medepresentator Gert van ’t Hof aan, die net als van Kleef denkt dat we de groep zeker moeten overleven. “Als je wint van Portugal ben je eigenlijk al bijna door, maar dan krijg je gelijk Zweden en dan Spanje en dan weer Amerika, als je het even doortrekt dan.”

Kijk hier het hele gesprek over het WK voetbal terug.

 

Vergelijkbare artikelen