Keert de dienstplicht terug?

Het leger wil groeien, het leger moét groeien. Maar waar halen we de mensen vandaan? Na het defensiedebat van vanmiddag stuurde staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zojuist een brief naar de Kamer. De staatssecretaris komt met een plan en schuift aan bij Op1. Keert de dienstplicht terug? En hoe zit het precies met de aanschaf van nieuwe onderzeeërs? 

Vanmiddag debatteerde de Tweede Kamer ruim drie uur met staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat over de aanschaf van nieuwe onderzeeërs bij de Franse aanbieder Naval Group. Een kritische Tweede Kamer wilde van staatssecretaris Van der Maat horen of alles wel eerlijk was gegaan bij de aanbesteding van de nieuwe onderzeeboten. Hebben de Fransen eerlijk gewonnen? En mogen de Franse onderzeeërs straks Amerikaanse kruisraketten dragen?

Bij de grootste coalitiepartij én de grootste oppositiepartij leven hierover veel vragen. De staatssecretaris kon verzekeren dat alles bij de aanbesteding eerlijk is verlopen. Of er straks ook daadwerkelijk Amerikaanse kruisraketten kunnen worden gebruikt, kon hij echter niet garanderen. ‘’Daarover moet het Amerikaanse congres uiteindelijk beslissen”, aldus van der Maat.

Dienstplicht

Na het debat stuurde staatssecretaris van der Maat een brief naar de Tweede Kamer met een pleidooi en plan om nieuwe rekruten voor de krijgsmacht te werven. Voor het eerst in jaren klinkt het woord ‘dienstplicht’ weer op het Binnenhof. Je zou de kamerbrief kunnen lezen als een gefaseerde herinvoering van de dienstplicht, maar van der Maat nuanceert dit beeld. ‘’We moeten intelligenter nadenken over vrede en oorlog. We willen de opkomstplicht niet zomaar activeren.” Het gaat vooralsnog om een gefaseerde herinvoering van de dienstplicht om gaten te vullen in het militaire apparaat in Nederland als militairen doorschuiven naar het front.

Toekomst

Nu een nieuw kabinet aanstaande lijkt, en er op dit moment wordt gesproken over de verdeling van de posten, dringt de vraag zich op waar de toekomst van de huidig staatssecretaris van Defensie ligt. Hoewel defensie ‘zijn hart heeft gepakt’ is de VVD-er niet beschikbaar voor een nieuw kabinet. ‘’Ik zou enorm graag minister van Defensie worden. Maar ik zie niet hoe er ik er tegelijk voor mijn gezin kan zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen