Zweeds, Deens of Noors model opties voor dienstplicht in Nederland

Nu er een oorlog woedt in Oekraïne wordt de roep om versterking van het Nederlandse leger sterker, en dat terwijl er grote personeelstekorten zijn. Het ministerie kijkt nu naar een dienstplicht in Nederland volgens Zweeds model. Moeten we dit invoeren? Dat bespreken we in Op1 met CDA-Kamerlid Derk Boswijk en oud-commando Ray Klaassens.

Zweeds model
Het ministerie van Defensie kijkt naar een dienstplicht volgens Zweeds model. Dat betekent volgens Derk Boswijk dat iedereen kan worden opgeroepen, maar wordt wel een echte selectie gemaakt. “Er wordt echt gekeken of mensen gemotiveerd zijn. Jongeren moeten een lijst invullen en worden gescreend. Pas daarna mag je meedoen.”

Volgens Boswijk is dit traject in Zweden erg succesvol en daarom ook interressant voor Nederland. “Er blijven uiteindelijk veel jongeren hangen bij de krijgsmacht.” Boswijk wil dat er onderzocht wordt hoe we jongeren geïnteresseerd krijgen in defensie. Een model uit . “Daar is het voor alle jongeren verplicht om twee dagen mee te lopen om iedereen maar kennis te laten maken met de krijgsmacht. Ik denk dat dat hele goede manieren zijn om ons leger te verbreden.”

Verbeteren bestaande krijgsmacht
Ray Klaassens is oud-commando en wijst erop dat er een groot verschil is tussen dienstplicht en dienstrecht. “In het Zweedse model gaat het om mensen die willen, dus dan gaat het om dienstrecht.” Volgens Klaassens moeten we vooral een dienstplicht in Nederland onderzoeken, maar ook kijken naar het verbeteren van onze huidige leger.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Noors model
Een Zweeds of een Deens model dus, maar dan heeft Han Ten Broeke nog een beter idee voor dienstplicht in Nedeland: het Noorse model. “In Noorwegen hebben ze in een paar dagen tachtigduizend mensen kunnen mobiliseren. Ze hebben daar twee werkgevers. Een civiele werkgever en een militaire werkgever. Dat werkt ontzettend goed. We hebben in Nederland bijvoorbeeld heel veel garagebedrijven waar militairen perfect voor zijn. Op die manier kijkt de burgermaatschappij mee over de schouder van militairen.”

Kijk hier het hele gesprek over een dienstplicht in Nederland terug.

 

Vergelijkbare artikelen