Rob de Wijk en Mart de Kruif over steun aan Oekraïne

Vannacht werd duidelijk dat de Verenigde Staten overwegen om Oekraïne toe te staan Russisch grondgebied aan te vallen met door de VS geleverde wapens. Bij de NAVO-top in Praag is de steun aan Oekraïne vandaag opnieuw onderwerp van gesprek. Is er sprake van een keerpunt? We bespreken het met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Tot nu toe mochten Westerse wapens enkel in de bezette gebieden in de Donbas en op de Krim worden ingezet. Maar het tij lijkt langzaam te keren. Mag Oekraïne straks ook Westerse wapens op Russisch grondgebied gaan inzetten? Als het aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken ligt, is die optie reëel. Vandaag kwam de NAVO-top samen om, onder andere, dit punt te bespreken.

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vertelt dat er twee aanleidingen zijn waarom dit juist nu wordt overwogen. Het zwaartepunt van de strijd ligt momenteel rondom Charkiv, de Oekraïense stad die slechts op 30 km van de Russische grens ligt. Een grote Russische troepenmacht trekt zich samen rondom diezelfde grens. Als je daar niets tegen kan doen, is het vechten met één hand op de rug, aldus de Kruif. Ook de komst van F-16’s aan Oekraïense kant zou een rol spelen in deze ontwikkeling.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Komt er een Derde Wereldoorlog?

Directeur Haags Centrum voor Strategische Studies, Rob de Wijk, ziet de toekomst niet rooskleurig in. Hij voorspelt een oorlog die jaren kan gaan duren. ‘’We begonnen met schermvesten en helmen, nu eindigen we met discussies over boots on the ground’’, vertelt de hoogleraar internationale betrekkingen over de voortdurende escalatie.

Het escaleren gebeurt overigens aan beide kanten, vult de Kruif aan. Al vanaf het begin van de oorlog wordt gedreigd met kernwapens, vertelt de oud-commandant. Hij ziet deze dreiging als ‘klassieke afschrikking’. Een kernwapenoorlog is immers niet in het belang van de Russen.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen