De NAVO bestaat 75 jaar

De NAVO bestaat vandaag 75 jaar. Door de oorlog in Oekraïne staat het bondgenootschap er weer sterker voor. Wat betekent de Russische dreiging voor de Nederlandse krijgsmacht? Zijn we klaar voor een nieuwe oorlog? Dit bespreken we aan tafel bij Op1 met Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, Commandant Landstrijdkrachten Jan Swillens, Commandant Zeestrijdkrachten René Tas, Commandant Luchtstrijdkrachten André Steur en Commandant Koninklijke Marechaussee Annelore Roelofs.

Dat het bondgenootschap jubileert is volgens Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim allesbehalve reden voor een feestje. “Ik beschouw dit niet als een feestdag, we hebben helaas moeten constateren dat de NAVO keihard nodig is. ”

Nu, 75 jaar na de oprichting van de NAVO, lijkt een nieuwe oorlog dichter bij dan ooit. Na jaren van bezuinigingen rijst dan ook de vraag of we niet naïef zijn geweest. “We zijn met z’n allen in een soort strategische winterslaap gevallen”, stelt René Tas. Dit geldt overigens allerminst voor het personeel van Defensie. “De intrinsieke motivatie om iets goeds te doen voor je land en te beschermen wat je dierbaar is, is bij ons aanwezig”, aldus de Commandant Zeestrijdkrachten.

“We zijn niet goed genoeg”

Na decennia van bezuinigingen wordt er sinds de oorlog in Oekraïne weer volop in de Nederlandse krijgsmacht geïnvesteerd. Desalniettemin zijn we volgens Commandant Landstrijdkrachten Jan Swillens zijn we niet klaar voor oorlog. “We zijn niet goed genoeg. Maar als het oorlog wordt, gaan we met alles wat we hebben. ”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Commandant Landstrijdkrachten Jan Swillens voegt daar aan toe dat de maatschappij moet begrijpen dat de krijgsmacht niet de enige is die veiligheid brengt. “Het is een verantwoordelijkheid van de samenleving.”

Het doel is niet om Nederland angst in te boezemen, maar het is een oproep om niet langer weg te kijken. “Ik wil de mensen niet bang maken, maar realiteitszin brengen”, besluit Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim.

Kijk hier het hele gesprek over de NAVO terug.

Vergelijkbare artikelen