Dick Schoof moet de nieuwe premier van Nederland worden

Dick Schoof moet de nieuwe premier van Nederland worden. De oud-baas van de AIVD wordt door PVV, VVD, NSC en BBB naar voren geschoven als een premier voor alle Nederlanders en iemand die boven de partijen staat. Wie is de man die ons land moet gaan leiden en waarom is hij ideale kandidaat? Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, VVD-prominent Ed Nijpels en politiek verslaggevers Xander van der Wulp en Thomas van Groningen schuiven aan bij Op1.

Het heeft even geduurd, maar vandaag kwam de coalitie dan eindelijk met een kandidaat-premier: voormalig inlichtingenbaas Dick Schoof. De doorgewinterde topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid presenteerde zich tijdens zijn eerste persconferentie als premier van alle Nederlanders.

Oud-partijleider van de VVD en voormalig commissaris van de Koningin Friesland, Ed Nijpels, reageert enthousiast op de nieuwe naam. Hoewel hij geen fan is van het kabinet dat er gaat komen, roemt Nijpels de ervaren Schoof. “In alle objectiviteit is het natuurlijk een topkandidaat. De man heeft ontegenzeggelijk heel veel kwaliteiten”, aldus de VVD-coryfee.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet reageert aangenaam verrast op de kersverse aanvoerder van het nog te vormen kabinet. Zo’n dertig jaar gelden werkte de oud-Kamervoorzitter met de aanstaand premier samen op het ministerie van Onderwijs. Als politiek assistent zag ze dat de jonge Schoof standvastig was en in staat om te relativeren. “Dick en ik hadden een lachverbod. We moesten soms zo lachen om al het gedoe”, vertelt Verbeet.

Zorgen

Desalniettemin zijn er ook zorgen om de voordracht van Schoof als nieuwe premier van ons land. Zonder tekort te willen doen aan de kwaliteiten van Schoof, uitte GroenLinks/PvdA-Kamerlid Jesse Klaver ook zijn zorgen. ”Hij kan wetgeving die op het randje zit, of misschien zelfs eroverheen, erdoorheen loodsen. Dit kabinet gaat de randen opzoeken. Als er iemand is die kan leveren, dan is hij het. Daar zit mijn zorg”, aldus GroenLinks/PvdA-Kamerlid Jesse Klaver.

Uiteindelijk wil Klaver de nieuwe premier op zijn merites beoordelen. Daarom doet het Kamerlid een oproep aan de nieuwe premier om vrijwillig mee te doen aan de hoorzitting in de Tweede Kamer. ”Ik hoop dat hij zich vrijwillig beschikbaar stelt, zodat meer mensen hem kunnen leren kennen en terechte vragen kunnen worden gesteld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen