Waar moet onze nieuwe premier aan voldoen?

De kabinetsformatie is vandaag in een nieuwe fase beland, nu formateur Richard van Zwol begonnen is aan zijn zoektocht naar ministers en staatssecretarissen voor een nieuw kabinet. Is er al meer bekend over een premierskandidaat? En waar moet een minister aan voldoen? We bespreken het laatste nieuws met politiek commentator Wouter de Winther, politicoloog Julia Wouters en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

Nog altijd is het niet bekend wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Maar waar moet diegene eigenlijk aan voldoen. Wim Voermans weet vijf eigenschappen waar de toekomstig leider sowieso aan moet voldoen. 

Vijf eigenschappen

“Hij moet ten eerste boven de partijen staan”, begint de hoogleraar. “Daarnaast is hij principieel principeloos, dus dat wil zeggen dat hij niet op principes gaat zitten, maar pragmatisch handelt. Dan moet iemand onverstoorbaar en doortastend zijn, graag een beetje ervaren en natuurlijk sober en eenvoudig. Daar houden we van.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de nieuwe premier terug.

Vergelijkbare artikelen