Corine de Vries en Thomas van Groningen over het hoofdlijnenakkoord

Vijf dagen nadat PVV, VVD, NSC en BBB hun hoofdlijnenakkoord presenteerden, is nog altijd volstrekt onduidelijk wie premier wordt. De vier partijen praten donderdag verder en dus weet de Kamer morgen in het debat over het akkoord ook niet wie ons land moet gaan leiden. Wat gebeurde er nog meer binnen de formatie? Politiek verslaggever Thomas van Groningen schuift vanavond aan met Mirjam Bikker en Corine de Vries van het Genootschap van Hoofdredacteuren, die ontzet is over de Btw-verhoging op kranten.

Nadat premierskandidaat Ronald Plasterk zich terugtrok, is vandaag dé centrale vraag: is er een nieuwe naam? De aanstaande coalitiepartners PVV, VVD, NSC en BBB gaan woensdag het debat over het hoofdlijnenakkoord in, zonder een premierskandidaat te kunnen presenteren. Het houdt de gemoederen in Den Haag dan ook flink bezig. Politiek verslaggever Thomas van Groningen zag dat de gangen te klein waren voor het aantal journalisten dat momenteel in Den Haag rondloopt in de hoop iets op te vangen. ”Zelfs de man die het moet gaan bedenken, Geert Wilders, lijkt het niet te weten”, aldus van Groningen.

Ook de inhoudelijke plannen van de formerende partijen doen stof opwaaien. Corine de Vries van het Genootschap van Hoofdredacteuren is ontstemd over de BTW-verhoging op kranten. “We zijn bang dat de onafhankelijke journalistiek onder druk komt te staan”, vertelt ze.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Richard van Zwol

Nu is hij nog even ambteloos burger. Maar ook hij was weliswaar in het kamergebouw te vinden: Richard van Zwol. Naar alle waarschijnlijkheid zal de CDA’er tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord worden aangewezen als formateur. De Tweede Kamer stemt tijdens dit debat over zijn aanstelling. Hij zal dan de uitdagende puzzel moeten gaan leggen en de komende tijd een ministersploeg gaan samenstellen.

Minstens zo uitdagend is de alsmaar voortdurende zoektocht naar een nieuwe minister-president. Of de beoogde formateur Richard van Zwol ook de voornaamste kandidaat is om premier te worden? “Misschien struikelt hij wel een keer en wordt hij wakker in het torentje”, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen