Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord wel haalbaar?

PVV, NSC, BBB en VVD zijn eruit, maar vooral de financiële haalbaarheid van het hoofdlijnenakkoord is nog allesbehalve duidelijk. We vroegen voormalig rekenmeester van het Centraal Planbureau Wim Suyker om in het financiële plaatje achter het hoofdlijnenakkoord te duiken. Hoeveel hoop en lef spreekt er op financieel gebied uit de plannen? Welke partij heeft op economisch vlak het meeste uitonderhandeld? En wie moet het nog te vormen kabinet gaan leiden nu Plasterk zich heeft teruggetrokken als premierskandidaat? Vanavond kijken we vooruit met politicoloog Julia Wouters en politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther.

In de nasleep van de recente presentatie van het hoofdlijnenakkoord door PVV, VVD, NSC en BBB, blijft een cruciale vraag onbeantwoord: wie zal de nieuwe premier van Nederland worden? Politiek commentator Wouter de Winther en politiek analist Julia Wouters bespreken de steeds ingewikkelder wordende zoektocht naar een geschikte kandidaat voor het Torentje.

Premier Gezocht

De zoektocht naar een nieuwe premier is nog nooit zo uitdagend geweest. De politieke situatie in Nederland is behoorlijk complex en de druk op potentiële kandidaten is enorm. De recente terugtrekking van Ronald Plasterk, na alle commotie rondom zijn persoon, heeft de zoektocht weer moeilijker gemaakt. Wouter de Winther denkt dat een oud-informateur de rol van minister-president op zich gaat nemen. “Dat is het meest waarschijnlijk”, aldus de politiek commentator.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘VVD heeft duidelijk gewonnen’

Naast de zoektocht naar een nieuwe premier, is er ook aandacht voor de financiële aspecten van de formatie. Voormalig CPB-econoom en rekenwonder Wim Suyker heeft het hoofdlijnenakkoord doorgerekend en kwam tot interessante conclusies. Volgens Suyker heeft de VVD het meeste voor zichzelf binnengehaald. “Veel punten uit het verkiezingsprogramma van de VVD zijn nu ook terug te vinden in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord”, aldus Suyker, die vertelt dat die partij daarmee als winnaar uit de bus komt. “Ze hebben duidelijk gewonnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het hoofdlijnenakkoord terug. 

Vergelijkbare artikelen