Worden de ambitieuze plannen in het coalitieakkoord waargemaakt?

Het strengste asielbeleid ooit, een gehalveerd eigen risico en 100.000 nieuwe woningen per jaar. Na ruim vijf maanden onderhandelen zit het nieuwe coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB boordevol met ambitieuze plannen. Maar kunnen ze dit ook waarmaken? We bespreken het bij Op1 met D66-leider Rob Jetten.

Na ruim vijf maanden intensieve onderhandelingen is er eindelijk een nieuw coalitieakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Het akkoord zit vol met ambitieuze plannen. Zoals het strengste asielbeleid ooit, een gehalveerd eigen risico en de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Dat roept de vraag op of deze doelen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Rob Jetten, Thomas van Groningen en Dilan Yeşilgöz delen hun inzichten over deze ontwikkelingen.

Wordt Ronald Plasterk onze nieuwe minister-president? Zijn recente ingezonden brief in De Telegraaf, waarin hij zijn excuses aanbiedt aan Pieter Omtzigt, wordt door D66-voorman Rob Jetten gezien als een poging om zichzelf alsnog het torentje in te werken. “Ik vond het een beetje een gênante openbare sollicitatiebrief.” Daarmee is duidelijk dat er binnen D66 weinig sympathie is voor Plasterk’s actie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Kans op nieuw kabinet 50/50’

Volgens Thomas van Groningen, die sprak met een hooggeplaatste bron binnen NSC, is de vorming van het nieuwe kabinet nog verre van zeker. “Ik sprak een hooggeplaatste bron binnen NSC en die zei dat het 50/50 is of het kabinet er ook echt komt.” Deze uitspraak benadrukt de fragiele aard van de huidige onderhandelingen en de onzekerheid die nog steeds boven de politieke toekomst hangt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Dit wordt hem niet’

Dilan Yeşilgöz geeft een inkijkje in de moeilijkheidsgraad van de coalitieonderhandelingen, waarin ze zegt dat ze met de VVD een aantal keren bijna uit de gesprekken is gestapt. “Ik heb best regelmatig gedacht: ‘dit wordt hem niet’”, vertelt ze. Dit onderstreept de complexiteit en de talloze obstakels die de partijen moesten overwinnen om tot een akkoord te komen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het coalitieakkoord terug.

Vergelijkbare artikelen