Is er reden tot optimisme voor boer en natuur?

Het nog te vormen kabinet wil boeren perspectief bieden met de plannen uit het hoofdlijnenakkoord. Zijn het loze beloften of is er reden tot optimisme voor boer en natuur? We bespreken het vanavond met LTO-voorzitter Ger Koopmans, fractievoorzitter van de ChristenUnie, Mirjam Bikker, regeneratieve boer Eva Vos en melkveehouder Geertjan Kloosterboer, hoe enthousiast zijn zij over de plannen?

Het nieuwe kabinet staat voor de uitdaging om zowel de agrarische sector als de natuur in Nederland toekomstbestendig te maken. LTO-voorzitter Ger Koopmans ziet in de nieuwe plannen meer hoop dan in het oude beleid. “Het nieuwe beleid is wat ons betreft hoopgevender. Er zit spanning tussen het oude beleid en het nieuwe beleid. Het is natuurlijk gek dat je met een demissionair minister praat over oude plannen, terwijl er nieuwe plannen aankomen”, vertelt Koopmans.

Dit spanningsveld zorgt voor onzekerheid bij boeren, maar de belofte van nieuwe maatregelen biedt ook een sprankje hoop. “Je moet ergens beginnen”, vertelt melkveehouder Geertjan Kloosterboer. “Het beleid dat er was, was eigenlijk niks. We konden er niks mee. Als bedrijf niet en als sector niet.” Kloosterboer geeft aan het beleid hem het gevoel gaf stil te staan en dat hij nergens naar toe kon werken. “Op een gegeven moment is dat een keer klaar.”

Twee kanten

Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie, benadrukt het belang van een duurzaam en toekomstgericht beleid en ziet twee kanten aan het verhaal. “De nieuwe coalitie wil ervoor zorgen dat de boer weer baas op eigen erf is. Het is de vraag met welke doelen dat gebeurt en of de boer voldoende middelen heeft om daar invulling aan te geven.” En dat wordt spannend, denkt Bikker. “Ik heb Piet (Adema, red.) dat met hart en ziel zien proberen, dus of dit verschil maakt in Brussel weet ik niet.”

Optimisme boer en natuur

Waar boeren positieve punten uit het hoofdlijnenakkoord kunnen halen, lijkt dat voor Moeder Natuur minder van toepassing. Jammer, vindt Erik van Muiswinkel. “Zo zitten Nederlanders in elkaar. We houden niet van natuur, anders zouden we wel anders stemmen”, vertelt de cabaretier. “Ik ben ervan overtuigd dat onze kinderen en kleinkinderen andere keuzes gaan maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het perspectief voor boer en natuur terug.

Vergelijkbare artikelen