Frits Barend gaat de planken op in musical ’40-’45

Hij groeide op in een joods gezin dat de oorlog overleefde, nu kruipt journalist Frits Barend voor de musical ’40-45’ in de huid van een verzetsleider. In september is hij voor het eerst op de planken te bewonderen in de oorlogsmusical over twee onafscheidelijke broers die tijdens de oorlog verschillende kanten kiezen. Wat maakt dat hij juist nu deze stap zet? En wat hoopt hij met de musical te bereiken? Vanavond deelt hij er alles over bij Op1.

We kennen hem als talkshowhost, omroepman van het jaar of sportliefhebber. Maar binnenkort staat Frits Barend op de planken als musicalster in de musical ’40-45′. Hij kan niet dansen, heeft weinig acteerervaring en is naar eigen zeggen ook geen zanger. Aanvankelijk twijfelde de 77-jarige journalist dan ook of hij de aangewezen persoon was om de planken op te gaan.

7 oktober

Toen werd het 7 oktober. Voor Barend veranderde dit alles. Tot zijn schrik zag de journalist het antisemitisme toenemen. ”Ik ben een naoorlogs geboren kind, en had niet gedacht dat ik in 2023/2024 zó geconfronteerd zou worden met antisemitisme.” Hij voegt daar direct aan toe persoonlijk nooit antisemitische reacties te hebben gekregen. Wel zag Barend hoe zijn familie in Israël eronder leed.

En dus besloot Barend de musicalorganisatie terug te bellen om te spreken over de aan hem toebedeelde rol. In de hoop om te zorgen dat mensen niet worden uitgesloten om wat ze zijn, nam hij de rol aan. Zodoende is Barend vanaf september als verzetsstrijder te bewonderen in de musical ’40-45′. ‘’Het is een musical die laat zien waar uitsluiting toe leidt”, aldus de musicalster in spé.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen