Frits Barend over misbruik van het woord vrijheid: “Het zijn schoften”

Op 4 mei na afloop van de Dodenherdenking speelt Jacob Derwig de voorstelling ‘Waar wij voor strijden’ in theater Carré. De acteur verwondert zich over misbruik van het woord vrijheid door onder anderen coronademonstranten en complotdenkers. Hij vertelt er over in Op1 samen met Frits Barend, die zich zorgen maakt over toenemend antisemitisme.

“Ik vind het schokkend”, vertelt Jacob Derwig over hoe er bij sommige protesten zoals bij corona en de boeren voor vrijheid gedemonstreerd werd met vergelijkingen naar WOII. “Mensen demonstreerden tegen de maatregelen en voor vrijheid met bijvoorbeeld Jodensterren. Of dat er bij de boerenprotesten logo’s werden gebruikt van het nationale 4 & 5 mei comité. De vrijheid waar we toen voor streden, vind ik toch beduidend anders dan de vrijheid waar we nu voor strijden.”

Derwig vraagt zich hardop af of mensen die op deze manier protesteren wel weten waar ze het over hebben en wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. “Weten jullie wel waar we het over hebben? Weten jullie wel waar de Jodenster voor stond? Weet je wel wat voor vrijheid we toen moesten bevechten? Daarom vind ik het zo belangrijk dat we op 4 & 5 mei die oorlog wel degelijk blijven herdenken, want die verhalen moet je blijven vertellen.”

“Hoe durven ze”

Frits Barend verwoord het iets minder netjes dan Derwig en wordt boos als hij de beelden zit. “Hoe durf je. Vuile schoften dat het zijn.” Barend kan zich niet voorstellen dat je vergelijkingen als deze maakt. “Wordt er iemand vandaag van huis gehaald en met zijn kinderen naar een concentratiekamp gebracht? Hoe durf je die vergelijking te maken in Nederland anno 2023. Hierom is het zo goed dat het theater dit soort voorstellingen maakt. Ik vind het echt ongelofelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jacob Derwig en Frits Barend over misbruik van het woord vrijheid terug.

Vergelijkbare artikelen