“Hij camoufleerde de onmetelijke wreedheid die hij in zich had”

Wie was de Iraanse president Ebrahim Raisi? Voor de Iraanse balling en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi was Raisi een oude bekende; hij werd door hem gemarteld. Wat betekent zijn dood voor de toekomst van Iran? En wie wordt de opvolger van Raisi? We bespreken het vanavond met Keyvan Shahbazi en hoogleraar rechtswetenschap Afshin Ellian.

Hij stond bekend als de slager van Teheran en was een van de machtigste mannen van Iran: president Ebrahim Raisi. Tot hij zondag met zijn helikopter crashte in het onherbergzame noordoosten van Iran. Eerst werd nog gesproken over een ‘harde landing’, maar al gauw werd duidelijk dat van de helikopter en de inzittenden weinig over was.

Dat de omgekomen president Raisi bekend stond om zijn wreedheid ondervond cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi aan den lijve en het tekende de rest van zijn leven. Onderweg naar zijn examens voelde hij plots iets kouds in zijn nek. Hij draaide zich om en keek recht in de loop van een revolver. Wat volgde was gevangenschap wat gepaard ging met folteringen. Shahbazi had tijdens zijn gevangenschap zo’n vijf ‘gesprekken’ met Raisi. Met handen en voeten gebonden en geblinddoekt werd Shahbazi naar Raisi gebracht, waarna hij naakt met een dikke stroomkabel werd bewerkt. ‘’Hij schreeuwde niet, was heel kalm en formuleerde bedeesd en met een glimlach. Hij camoufleerde de onmetelijke wreedheid die hij in zich had”, vertelt Shahbazi.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toekomst

Met het wegvallen van Raisi is de logische vraag wie er in zijn voetsporen zal treden. Volgens hoogleraar rechtswetenschap Afshin Ellian hoeven we geen machtsvacuüm te verwachten. De belangrijkste vraag is niet wie Raisi opvolgt, maar wie de nu 85-jarige Khamenei zal opvolgen als ayatollah, vult Shahbazi aan.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen