Beri Shalmashi: “de aanval van Iran was een luchtballet”

De spanningen in het Midden-Oosten lopen op tot ongekende hoogte. Is Israël of Iran de morele winnaar van afgelopen weekend? Vanavond aan tafel bij Op1 brigade-generaal Han Bouwmeester, historicus Bart Wallet en de Iraans-Koerdische filmmaker Beri Shalmashi over wat de Iraanse vergelding van afgelopen weekend heeft veranderd.

De spanningen in het Midden-Oosten zijn recentelijk op scherp komen te staan door een opflakkering van conflicten tussen Israël en Iran. Een aanval vanuit Iran, uitgevoerd met drones en raketten, richtte zich op Israëlische doelwitten, maar werd grotendeels afgeslagen door het geavanceerde verdedigingssysteem van Israël.

Wie is de morele winnaar van het weekend?

In het Midden-Oosten hebben de spanningen een kritiek punt bereikt na een recente escalatie van conflicten tussen Israël en Iran. Een aanval vanuit Iran, met drones en raketten, richtte zich op Israëlische doelen, maar werd grotendeels afgeslagen door Israëlische defensiesystemen. De vraag blijft: wie is de morele winnaar van dit weekend?

Iran demonstreerde zijn vermogen om massaal aan te vallen met drones en raketten, terwijl Israël bijna alle aanvallen met succes neutraliseerde. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot verschillende reacties, met Iran die de aanval op Israël viert, terwijl in Israël vooral opluchting en blijdschap heerst over het effectief uitschakelen van de dreiging.

Luchtballet

Brigade-generaal Han Bouwmeester en historicus Bart Wallet zien de vergeldingsaanval van Iran als symbolisch. Beri Shalmashi is het met beide mannen eens en spreekt van een luchtballet. “Dit was een luchtballet. Het was een hele bewuste keuze, het was de bedoeling dat de raketten niet aankomen”, zegt de Iraans-Koerdische analist. Han Bouwmeester vult aan: “Ze hebben ook niet hun beste materiaal ingezet. Dat laat alleen maar meer zien dat het een symbolische actie was vanuit Iran.” Vanuit Iran hoeft er volgens de Brigade-generaal dan ook niet veel meer te gebeuren. “Je hoorde vanuit Iran vrij snel dat het een eenmalige actie was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de situatie tussen Israël en Iran terug.

Vergelijkbare artikelen