Hans Jaap Melissen: “Van 500 lichamen had je beelden gezien”

Met de vele doden en de vele mensen die elkaar naar het leven staan, lijkt een oplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict ver weg. Wat doet de uitzichtloosheid met de mensen? En in hoeverre laat deze oorlog een diep spoor na in Nederland? In Op1 bespraken we het met politicoloog Radi Suudi, journalist Ronit Palache, Palestijns-Nederlandse Sara Chat en schrijver Arnon Grunberg, die ondanks alles nog een beetje hoop heeft. Ook schoven brigadegeneraal Han Bouwmeester, D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen aan.

De Amerikaanse president Joe Biden probeert met een bezoek aan Israël een verdere escalatie in het Midden-Oosten te voorkomen. Nu de gesprekken met de koning van Jordanië, de president van Egypte en de Palestijnse president niet doorgaan, spreekt hij alleen met de Israëlische premier Netanyahu. “Hopelijk wordt het werkelijkheid om toegang te krijgen voor de meest noodzakelijke hulpgoederen voor de Palestijnen in Gaza.”

“Hij heeft 100 miljoen euro aan Amerikaanse hulp aangeboden. Dat is natuurlijk zeer significant.” Volgens Sjoerdsma is dat nog niet het allerbelangrijkst. “Hij had in zijn toespraak een prachtige zin, waarin hij refereerde aan 9/11. Een grote Amerikaanse tragedie. Daarmee waarschuwde hij de Israëlische maatschappij van laat je nou niet verteren door haat. Zoals zij, zo impliceerde hij dat een beetje, dat ook hebben gedaan. Via zelfkritiek gaf hij hopelijk de Israëlische regering de gelegenheid een stapje terug te doen en te denken hoe nu verder.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Droom

Met de vele doden en de vele mensen die elkaar naar het leven staan, lijkt een oplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict ver weg. Ook in Nederland laat de oorlog een diep spoor na. “Ik heb te horen gekregen dat mijn buurjongen om het leven is gekomen”, vertelt Sara Chat. Zij is in 2015 naar Nederland gevlucht en kent nog mensen in Gaza. “We weten nog steeds niet hoe hij om het leven is gekomen.”

“Ik groeide met hem mee. Natuurlijk kan ik me nog herinneren hoe we samen gespeeld hebben.” Het houdt haar flink bezig. Ook in de nacht. “Ik zag in mijn droom, in details, hoe mijn buurjongen dood ging.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Propaganda

Na de inslag op een ziekenhuis in Gaza wijzen alle partijen naar elkaar. Maar wat is de waarheid en hoeveel doden zijn er eigenlijk gevallen? Volgens oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen moeten journalisten oppassen voor propaganda en niet klakkeloos nieuws vanuit de oorlog overnemen.

“Ik vind het apart dat veel journalisten de woorden en getallen overnemen van partijen die er belang bij hebben maar wat te roepen. Van 500 lichamen had je meteen beelden gezien.” Door al 26 jaar verslag te doen van oorlogen, weet Hans Jaap dat alle partijen aan propaganda doen. “De journalistiek moet daar niet in meegaan. Die moeten er vragen bij stellen. Je kan niet wegkomen met dat een Palestijnse bron iets meldt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het Israëlisch-Palestijnse conflict terug.​

Vergelijkbare artikelen