Bart Wallet: “Deze situatie kan heel snel zo groot worden dat die niet meer te controleren valt”

Woensdag brengt de Amerikaanse president Joe Biden een bezoek aan Israël. Tijdens zijn verblijf zal Biden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere regionale leiders ontmoeten om steun te betuigen aan Israël na de aanval van Hamas. We bespreken met hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet wat het bezoek betekent voor het conflict en het aanstaande grondoffensief van Israël in Gaza.

Terwijl Biden op het punt stond het vliegtuig te pakken, werden er zeker 500 doden gemeld bij een ontploffing bij een ziekenhuis in Gaza-stad. “Het is hartverscheurend om te zien hoe het ziekenhuis getroffen wordt. Je ziet de tol dat deze oorlog vergt van de bevolking.”

Lichterlaaie

Onmiddellijk ontstonden in het Midden-Oosten meerdere demonstraties. “We weten dat als Gaza meer getroffen wordt en er daar meer slachtoffers vallen, dat de onrust in de Arabische wereld toeneemt. Dat is precies wat we nu zien gebeuren. Het is gevaarlijk. Deze situatie kan heel snel zo groot worden dat die niet meer te controleren valt.”

Valt er iets te zeggen wie er achter de aanval op het ziekenhuis zit? Hamas wijst naar Israël, terwijl Israël zegt dat het een afzwaaier is van Islamitische Jihad. “Op dit moment kunnen we dat nog niet overzien. Er zal vast heel goed onderzoek naar gedaan worden. Het leed is al geschied. De beschuldiging dat Israël dat gedaan heeft, zal nu een heel groot deel van de Arabische wereld in lichterlaaie zetten.”

Biden

“Het is voor de Amerikanen echt chefsache”, zegt Bart Wallet over het Biden. De Amerikaanse president brengt vandaag een bezoek aan Israël. “Biden wil hier zelf de regie opvoeren. Dat is belangrijk om je te realiseren. De speelruimte die Israël heeft, is zo groot als Amerika die aan Israël geeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bart Wallet terug.

Vergelijkbare artikelen