Overschrijdt Israël de ‘rode lijn’?

Terwijl de humanitaire situatie in Rafah alsmaar nijpender wordt, trokken Israëlische troepen gisterochtend enkele wijken binnen. Is daarmee al sprake van het verwachte grote offensief? En wanneer overschrijdt Israël de ‘rode lijn’ waar verschillende politieke leiders Israël voor waarschuwen? We bespreken het met brigadegeneraal Han Bouwmeester, D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte en hoofd internationale noodhulp bij het Rode Kruis, Carla Jonkers.

Gisterochtend trokken Israëlische tanks enkele wijken van de stad Rafah binnen. Terwijl de Amerikaanse president Biden daar juist een ‘rode lijn’ trok: een grondaanval op Rafah is uit den boze. Maar is hiermee
al sprake van het lang verwachte grote offensief?

Brigadegeneraal Han Bouwmeester legt uit dat het antwoord op deze vraag niet eenduidig is. Er zijn immers geen internationale afspraken over wat precies wordt aangeduid als ‘groot offensief’. Wel staat vast dat de humanitaire situatie in Gaza met de dag verslechtert. Ook voor hulpverleners wordt de situatie ter plaatse alsmaar onveiliger. “De humanitaire situatie is catastrofaal”, aldus hoofd internationale noodhulp van het Rode Kruis, Carla Jonkers.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De ‘rode lijn’

De vraag is dan ook of Israël de veelbesproken ‘rode lijn’ heeft overschreden. Het antwoord van D66-Kamerlid Jan Paternotte is resoluut: “Ja”. In maart zei demissionair minister-president Mark Rutte nog dat een grondaanval op Rafah een humanitaire catastrofe zou betekenen en noemde dit om die reden een ‘game changer’ met politieke consequenties. Wat die politieke consequenties moeten zijn, liet zich destijds moeilijk raden.

Volgens Paternotte zouden sancties in Europees verband het meest zinvol zijn om Israël te weerhouden van een grondoffensief in Rafah. Het D66-Kamerlid ziet een Israëlische premier Netanyahu die naar niemand meer lijkt te luisteren. ”We moeten niet hebben dat Netanyahu onze premier als een soort kleuter behandelt”, besluit hij.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen