Aanhoudende demonstraties op Nederlandse universiteiten

Bezettingen, barricades, tentenkampen en walk-outs: door pro-Palestijnse demonstraties blijft het onrustig op Nederlandse universiteiten. Protesterende studenten en docenten eisen dat universiteiten de banden met Israëlische instellingen verbreken. Hoe ver mogen de demonstraties gaan? Staat de academische vrijheid op het spel? We discussiëren erover met universitair docent Markha Valenta, hoogleraar Han van der Maas en studenten Lucas Rosendal en Zep van de Visse.

Maandag hebben op meerdere Nederlandse universiteiten, waaronder Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Maastricht en Utrecht, pro-Palestijnse demonstraties plaatsgevonden. In Amsterdam leidde dit tot een confrontatie met de Mobiele Eenheid (ME).

Honderden studenten en docenten kwamen opnieuw in actie tegen de banden van hun universiteiten met Israëlische instellingen. De ME greep in op verschillende locaties, wat voor velen de spanningen verder deed oplopen.

De belangrijkste eis van de demonstranten is dat de banden met Israëlische instituten worden verbroken. Dit heeft geleid tot een breed debat over de rol van academische instellingen in politieke kwesties en de grenzen van academische vrijheid.

Onveiligheidsgevoelens

In Amsterdam sprak UvA-student Zep van de Visse over de sfeer tijdens de demonstraties. “Studenten voelen zich niet veilig door de aanwezigheid van de ME. Het enige wat ze kunnen doen om zich veilig te stellen, is blokkeren,” aldus Van de Visse. De demonstranten ervaren de politieaanwezigheid als intimiderend en vinden dat hun recht op vreedzaam protest wordt ingeperkt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Academische Vrijheid in Gedrang

Han van der Maas, professor aan de UvA, heeft daarentegen een petitie gestart tegen het verbreken van de banden met Israëlische instituten. “De naïviteit dat de sleutel van de oplossing bij de Nederlandse universiteiten ligt, vind ik van een enorm simplisme,” zegt Van der Maas. Volgens hem is het verbreken van academische banden geen oplossing voor het conflict en schaadt het juist de academische vrijheid.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de protesten op verschillende Universiteiten terug.

Vergelijkbare artikelen