Het is de week van Vladimir Poetin

Het is de week van Vladimir Poetin. Morgen wordt hij voor de vijfde keer geïnaugureerd als president van Rusland. Traditiegetrouw gaat dit gepaard met groot ceremonieel vertoon. Woensdag benoemt hij zijn nieuwe ministersploeg en donderdag is hij hoofdgast bij de ‘Dag van de Overwinning’ met een militaire parade op het Rode Plein. Hoe stevig zit Poetin in het zadel? We blikken vooruit met Rusland-deskundige Helga Salemon.

In 2008 had Poetin moeten aftreden, want toen was hij twee keer vier jaar aan de macht geweest. In de grondwet stond dat hij moest vertrekken, maar toen heeft hij een truc bedacht. Hij wisselde van positie met zijn premier, dus werd Poetin toen zogenaamd premier. Achter de schermen bleef hij aan de touwtjes trekken om vervolgens in 2012 weer terug te komen.

Presidentstermijn verlengd

Op aandringen van Poetin werd de presidentstermijn met 2 tot 6 jaar verlengd, zodat Poetin tot 2024 kon terugkomen. In 2020 heeft Poetin een nep referendum georganiseerd om vervolgens weer op nul te kunnen beginnen in 2024. ”Dat betekent dat hij vrijwel levenslang kan blijven zitten tot 2036”, aldus Salemon.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen