”Poetin misschien bereid tot uitwisselen Amerikaanse gevangenen”

Het is de week dat Poetin vol in de Russische schijnwerpers staat. Donderdag liet hij zich bevragen door journalisten en zaterdag stelt hij zich officieel kandidaat als president. Wat valt Ruslanddeskundige Helga Salemon allemaal op? In Op1 deelt ze haar analyse.

”Het was een strak geregisseerde show, een theatershow”, zegt Helga Salemon over de vragen die aan Poetin gesteld werden. ”Je zou er eigenlijk nog niet gratis naar toe willen, alleen als je moet kijken voor je werk zoals ik, dan ga je vier uur kijken.”

”Poetin heeft de vragen zelf uitgekozen, dus hoe kritisch kunnen die vragen zijn? Eigenlijk was er maar één kritische vraag, van een New York Times-journalist. Over twee Amerikanen. Evan Gershkovich, die in maart op verdenking van spionage is opgepakt en nog steeds gevangen zit. En Paul Whelan, die zit al sinds eind 2018 vast. En dat was interessant, want het wordt gezegd dat die vraag misschien ook afgestemd is. Want Poetin zei dat ze erover aan het praten waren en dat er misschien een uitwisseling komt. Dus hij geeft ook een teken dat hij bereid is om die mensen uit te wisselen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen