Audiodescriptie sleutel voor mensen met een visuele beperking

Hoe zorgen we dat media toegankelijk zijn voor de 350.000 slechtzienden in Nederland? Dinsdag is de dag van de audiodescriptie. Theatermaker en actrice Ayşegül Karaca en VVD-Kamerlid Daan de Korte zijn slechtziend en delen hun ervaringen. Radio-dj Emmely de Wilt doet live bij Op1 een audiodescriptie.

Voor velen van ons is televisie kijken een alledaagse bezigheid, een moment van ontspanning na een lange dag of een bron van vermaak met vrienden en familie. Maar wat als het kijken naar je favoriete programma of film niet zo vanzelfsprekend is? Voor zo’n 350.000 mensen in Nederland met een visuele beperking is dit de realiteit waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd.

Hoe beleef je televisie?

Hoe beleef je televisie als je amper iets kunt zien? Dit is een vraag waar Kamerlid Daan de Kort, actrice Aycegül Karaca, en vele anderen mee worstelen. Voor hen is er echter een oplossing: audiodescriptie. Dinsdag is het de Dag van de Audiodescriptie, een dag die in het teken staat van bewustwording en toegankelijkheid, zodat iedereen mee kan praten bij het koffieapparaat.

Audiodescriptie biedt een waardevolle manier voor mensen met een visuele beperking om televisie en films te ervaren. Het stelt hen in staat om de visuele aspecten van een programma of film te begrijpen door middel van gesproken beschrijvingen. Hierdoor kunnen ze de personages, omgevingen, acties en emoties volgen die anders aan hen voorbij zouden gaan. Voor Aysegül Karace betekent het dat ze haar werk kan doen, maar ook dat ze er bij hoort. “Ik associeerde tv kijken met stress en buiten de boot vallen”, aldus de actrice en theatermaker.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over audiodescriptie terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen