Oproep aan burgemeesters: draag oranje keppeltjes op Koningsdag

Onder het predicaat ‘Wij zijn allemaal Oranje’ komt een groep Joodse, en niet-Joodse Nederlanders met een actie én een oproep aan burgemeesters om op Koningsdag een oranje keppeltje te dragen. Dit in het kader van een antisemitisme-campagne. Acteur Huub Stapel en schrijfster Femmetje de Wind zijn twee van de initiatiefnemers en vertellen alles over hun initiatief, samen met PvdA-lid Rob Oudkerk zijn ze te gast bij Op1. 

Met nog vijf dagen te gaan tot Koningsdag, roept acteur Huub Stapel op tot een opvallend gebaar van solidariteit tegen antisemitisme. Samen met Femmetje de Wind pleit Stapel voor het dragen van oranje keppeltjes door burgemeesters tijdens de nationale feestdag.

Krachtig signaal

Het initiatief krijgt de steun van enkele prominenten uit de Nederlandse samenleving en heeft als doel om een krachtig signaal uit te zenden tegen de groeiende golf van antisemitisme. Het dragen van de oranje keppeltjes zou een blijk van verbondenheid zijn met de Joodse gemeenschap. Tegelijkertijd is een uiting van afkeer van elke vorm van discriminatie.

Echter, de oproep stuit op gemengde reacties vanuit de burgemeesters zelf. Hoewel zij de goede bedoelingen van het initiatief erkennen, twijfelen zij aan de gepastheid van het dragen van een religieus symbool tijdens een nationale viering. In een gezamenlijke reactie benadrukken zij dat zij antisemitisme krachtig afwijzen en altijd bereid zijn om dit standpunt uit te dragen, met of zonder keppeltje.

Verbinding zoeken

“Als burgemeesters verafschuwen wij elke vorm van antisemitisme en dragen wij dat – waar nodig – ook uit. Met of zonder keppeltje,” aldus de verklaring van de burgemeesters. Desalniettemin blijft Huub Stapel hoopvol gestemd over het potentieel van het initiatief. “Laten we proberen verbinding te zoeken met elkaar”, benadrukt hij.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over oranje keppeltjes op Koningsdag terug.

Vergelijkbare artikelen