Huub Stapel over ‘Eens ging de zee hier tekeer’

Negentig jaar geleden werd de Zuiderzee afgesloten en ontstond het IJsselmeer. Over de aanloop naar, en aanleg van de Afsluitdijk maakte Huub Stapel een vierdelige serie, ‘Eens ging de zee hier tekeer’. Want tekeergaan kon de zee destijds, met vaak fatale gevolgen. Maar de afsluiting had ook impact. Huub Stapel vertelt over Schokland, schuimkoppen, schippers en steenzetters.

Huub Stapel is geboren en getogen in Tegelen in Limburg. Hij had niets met vissersdorpen tot hij het boek van ‘Eens gaat de zee hier tekeer’ van Eva Vriend las. ”Dat vond ik zo fascinerend. De transitie van de Zuiderzee naar het IJsselmeer heeft zij beschreven aan de hand van vier familiegeschiedenissen en dat vond ik ongelofelijk interessant.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nu maakt de acteur een vierdelige serie over de aanloop naar, en de aanleg van de Afsluitdijk. Hij sprak ervoor met getuigen in Spakenburg, Volendam, Marken en Urk. ”Mensen zaten na de sluiting met de handen in het haar. Eigenlijk is het de equivalent van de toeslagenaffaire. Ze werden enorm in de kou gezet door politiek Den Haag. Inmiddels zijn die dorpen allemaal behoorlijk welvarend geworden en hebben zich gered, maar daar was toen geen uitzicht op. Het waren vissersgemeenschappen die echt van de visserij leefden.”

Kijk hier het hele gesprek met Huub Stapel terug.

Vergelijkbare artikelen